Ledelse

Det er blitt et marked for kurs - videokurs og andre kurs - i hvordan man kan bruke KI effektivt i jobbsammenheng. Det er også viktig å kunne noe om sikkerhet.

– Økt interesse for kurs i hvordan man bruker KI effektivt på jobben

En vanlig feil er å bruke bare noen få, korte søkeord.

Publisert Sist oppdatert

Virksomheter kan øke produktiviteten ved å ta i bruk kunstig intelligens (KI). Mangel på kompetanse er den største barrieren. Dét var en av konklusjonene i en rapport om KI-teknologi som ble lagt frem på NHOs årskonferanse i januar. Bare en av fire norske virksomheter er i gang med å bruke kunstig intelligens, ifølge samme rapport.

En mye omtalt studie fra Harvard Business School, gjort blant konsulenter fra Boston Consulting Group, viste kvaliteten på oppgaveløsingen kunne økes med 40 prosent ved bruk av KI. Hastigheten økte med 25 prosent.

Ikke prøvd deg på KI? Helt kort: For mange har det første møtet med KI vært ChatGPT; en kraftig, superrask språkmodell du kan instruere til å for eksempel skrive ulike tekster, oversette, liste opp ideer og argumenter, programmere og oppsummere tekst. Det er en modell som sannsynlighetsberegner seg frem til svar. Den er trent på gigantiske mengder data fra internett og øvrige kilder, og kan brukes til «alt»; for eksempel programmering. Men den kan også gjøre feil, og må derfor faktasjekkes.

Dagens Perspektiv intervjuet nylig Per Kristian Bjørkeng, som har skrevet boken «Knekk ChatGPT-koden». I intervjuet snakker han om teknologien, mulige bruksområder og risiko. Han deler også nyttige og konkrete råd: Lær deg å bruke ChatGPT: 5 nyttige tips.

Andre versjoner av KI er Microsofts Copilot og Googles Gemini. Det finnes imidlertid mange varianter av KI og utallige bruksområder. Teknologien kan også bygges inn i bedriftsintern programvare.

Populære kurs

Hvis vi legger den aller mest avanserte bruken til side og starter på basic, så skal bare et gammeldags Google-søk til for å se at kurs- og teknologileverandørene har kastet seg på KI for «helt vanlige» arbeidstagere og ledere. Det tilbys kurs i KI over en lav sko.

Truls Paulsen Foto Videocation

Truls Paulsen i Videocation, en av mange tilbydere av kurs i KI og ChatGPT, forteller at ChatGPT-kurset for tiden er et av de mest populære videokursene de har for bedrifter og ledere.

– Av 330 kurs, er dette inne på topp-20-listen. Vi registrerer også at dette er et kurs med høy avspillingstid, som betyr at det er mye sett, sier han.

Et annet populært kurs hos dem, er en innføring i KI og maskinlæring med KI-forsker Inga Strümke.

Videocation har holdt kurs i ChatGPT siden februar 2023. Paulsens erfaring er at er den vanligste misforståelsen er at folk tror at ChatGPT fungerer som en tradisjonell søkemotor som søker på internett i sanntid. Modellen er imidlertid trent på informasjon fra internett og andre kilder fra en gitt periode; fra en database. Den jobber ikke i sanntid, forklarer han. Når det gjelder selve «søket», så bygges det opp på en annen måte. Istedenfor å søke, skriver man instrukser.

En vanlig feil

– En vanlig feil er «å søke» med noen få, korte søkeord etter fakta, men det gir dårlige svar i ChatGPT. Gjør du det på denne måten, gjør modellen lett feil. Man sier at den «hallusinerer», sier Truls Paulsen.

På den andre siden kan modellen gi gode utkast, for eksempel til en markedsføringstekst, etter at du har gitt den noen data å jobbe med. Den gjør ikke hele jobben for deg, og du må sjekke fakta. Like fullt kan den spare deg for mye tid, erfarer han.

Selv har Paulsen god erfaring med å bruke KI til blant annet korrekturlesing og oversettelser. Han har også hørt om ledere som har brukt ChatGPT som en assistent når de analysere markeder og utarbeider strategiske ideer.

Skriv gode instruksjoner

Paulsens beste tips for å lære seg å få mest mulig ut av ChatGPT, er at man setter seg inn i hvordan man skriver gode instruksjoner; på engelsk prompts. Her er tips nummer én «å skrive langt», og tips nummer to «å tildele ChatGPT en rolle». Det er også en god tommelfingerregel at jo mer spesifikk og forklarende du er, jo bedre svar får du. Paulsen bruker dette eksempelet på en instruks:

«Du er ekspert i norsk rettskriving. Les korrektur på denne teksten. Vær spesielt oppmerksom på riktig tegnsetting og staving. Gjør teksten bedre gjennom klart språk. Vis meg både originalteksten og hvilke endringer du anbefaler».

– Du må prøve og feile litt. Noen har for eksempel funnet ut at de fikk bedre svar hvis du skriver at modellen skal tenke seg om før den svarer. Det høres merkelig ut, men da bruker den lengre tid, sier Paulsen.

Han tipser om at Open AI, selskapet som står bak ChatGPT, legger ut tips om hvordan du kan skrive gode instrukser.

Oppsummeringer og presentasjoner

Et verktøy som er tilgjengelig i eksempelvis betal-versjonen av ChatGPT, er opplasting av PDFer. Du kan laste opp dokumenter på hundre sider og be om å få et sammendrag, forklarer Paulsen.

– Her er det store effektivitetsgevinster når du skal sette deg inn i et tema, sier han.

– Er sammendraget til å stole på?

– Jeg har gode erfaringer med dette. Her forholder den seg til den teksten den har fått tildelt.

Det er også mulig å lage illustrasjoner og bilder; for eksempel med Dall E.

– Du kan også laste opp en figur, og be den forklare hva som foregår i figuren. Eller du kan be den om å forklare en vitenskapelig artikkel slik den ville gjort det til et barn på åtte år, sier Paulsen.

Igjen, KI gjør ikke alt for deg. Men den kan ta deg flere steg fremover, noe som gjør at du sparer mye tid. Paulsen viser også til at du rett og slett kan bruke ChatGPT til å bli kvitt skrivesperre.

– Spør om tips til hvordan du kan ordlegge deg om et tema, og kom kjapt i gang med skriving.

Opphavsrett og sikkerhet

– Hva sier du til ledere som vurderer å ta i bruk KI, men er skeptiske?

– Jeg er 62, og husker da internett kom. For meg er KI den største teknologiske innovasjonen i min levetid. Jeg tenker det vil forandre måten bedrifter drives på. Start med å lære og forstå, og finn ut hvordan dette kan brukes i din virksomhet. Du risikerer å gjøre noen feil underveis, dette er ikke en perfekt teknologi per i dag, men det gjelder å lære og se muligheter.

Noe av det som ikke er på plass rundt bruken av kunstig intelligens, er lover og regler rundt opphavsrett og sikkerhet. Hvem har for eksempel opphavsretten til informasjonen som legges inn og til informasjon modellene trenes på/henter data fra? EU jobber med et KI-lovverk, men akkurat nå springer teknologien fortere enn jussen.

– Ikke last opp bedriftens sensitive dokumenter, råder Paulsen.

Men han mener uansett at det gjelder å kaste seg på det KI-toget som går nå.

– Teknologien er ikke perfekt ennå, men om fem år vil den ha gjort store sprang og da gjelder det å ikke ha blitt hengende etter.

Powered by Labrador CMS