Ledelse

Johan Kaggestad fyrer løs mot Olympiatoppen og ledelseskulturen i Norges Idrettsforbund.

Olympiatoppen slaktes

– Ville fått sparken tvert, dersom de måtte svare for samme måloppnåelse i næringslivet, hevder idrettsekspert.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver VG.

Johan Kaggestad, som er kjent som tidligere friidrettstrener, sykkelkommentator og sykkelpappa, sparte ikke på kruttet da han beskrev Olympiatoppen nylig.

Som en del av en gruppe tidligere trenere, som har tatt et initiativ for å komme med tiltak som kan forbedre norsk sommeridrett, fyrte han løs mot Norges Idrettsforbund.

Kaggestad var skuffet over resultatene, og hevdet at en leder i det private næringslivet ville fått sparken omgående om man hadde sett en resultatutvikling slik man har sett ved norske sommeridrettsprestasjoner i tidsrommet 2000 til 2012.

– Hvis resultatene over tid ikke er gode nok så bør man vurdere sin stilling. Spesielt i en resultatorientert jobb. Det kan gå dårlig i en periode. Det må man akseptere, men det handler hvordan man jobber med utviklingsrådene for å snu det. Det er Tom Tvedt som er styreleder i Olympiatoppen, og som må følge opp toppidrettssjefen. Man må spørre hvordan det går med det viktigste vi kan gjøre for å snu det. Hvis styret synes den jobben er for utydelig så må styret stramme opp den måten å jobbe på, sa Kaggestad til VG utenfor klubblokalene, der det tidvis skal ha vært både ampert og høylytt.

– Ansvaret er mitt. Jeg har ansvaret for OL, Paralympics og det overordnede ansvaret for resultatutviklingen i norsk toppidrett, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til VG.

Han utdyper imidlertid at han tok over ansvaret i 2014, og derfor ikke kan svare for resultatene i perioden 2000 til 2012.

Frykt og utydelig ledelse

Kaggestad stoppet ikke ved kritikken av resultatene. Han mener at det hersker en fryktkultur i norsk i drett. I tillegg peker han på at det er en mangel på tydelighet i ledelse.

– Det er en mangel på tydelighet fra NIFs side, og det skyldes mangel på ledelse i Olympiatoppen, sa Kaggestad.

Han fortalte at han ble plassert i et utvalg som skulle utvikle utholdenhetsidrettene sammen med toppidrettssjef Tore Øvrebøs om leder. Kaggestad så for seg at det viktige på disse møtene var at de klarte å analysere disse idrettene. Han hadde håpet at det ville gå på fag, kultur og systematisk trening og utvikling.

– Det var ingen interesse for det. Da sa jeg, «dette gidder jeg ikke. Det er ikke sånn jeg er lært i å drive toppidrett, sa Kaggestad til VG.

Powered by Labrador CMS