Ledelse

Orkla-Hagen slaktes av Jebsen

Seks år etter at Finn Jebsen ble sparket som konsernsjef i Orkla slakter han storeier og styreleder Stein Erik Hagen og hans ledelse av Orkla.

Publisert Sist oppdatert

I en kronikk i Aftenposten i dag hevder Jebsen at Stein Erik Hagen ikke har lyktes som styreleder for Orkla, og at han neppe kommer til å gjøre det. Jebsen var medlem av Orklas toppledelse i mer enn 20 år, og ledet konsernet fra 2001 til 2005. Da fikk han sparken etter en maktkamp mellom ham og styret.

– Nå synes jeg det har gått såpass lang tid at det kan være naturlig å gjøre opp regnskap, sier Jebsen til Aftenposten.

Jebsen viser til den svake kursutviklingen og utbyttet for Orkla-aksjen de siste fem årene, og mener den vil fortsette takket være en dårlig styreledelse fra Hagen sin side. Hagen har vært styreleder siden mai 2006.

Jebsen mener den store tabben var den voldsomme satsingen på solindustrien, uten å ha nok kunnskap om bransjen. Ved kjøpet av Elkem i 2006 fikk Orkla en betydelig eierpost i Rec. Senere samme år økte Orkla eierandelen i Rec til 40 prosent og bygget ut Elkem Solar i full skala. Ifølge Jebsen investerte de totalt 11,5 mrd. kroner i Rec, pluss 6,4 mrd. kroner på Elkem Solar, og tapte totalt ni mrd. kroner.

Rec holdt seg et års tid, så sprakk det og kursen raste.

– Det var forståelig at Orkla kjøpte ut sine konkurrenter i Rec, men de hadde ingen klar strategi for hva de skulle gjøre videre med selskapet, sier Jebsen. Han viser til at gjelden nå har blitt så stor at de over tid ikke opprettholder topp anseelse i lånemarkedet.

Jebsen stiller seg også tvilende til om det var riktig å selge Elkems kraftverk og Borregaards skoger. Han mener de solgte verdens ledende silisiumsprodusent altfor billig og at Elkem Solar ble solgt til rundt halv pris av hva den kostet.

Han mener Hagen satser altfor kortsiktig og at styret ikke har foretatt noen forsvarlig risikovurdering av hva de vil med solarområdet. Jebsen sier hagen har hatt sin besøkelsestid i Orkla og at han ikke vil lykkes videre heller.

Powered by Labrador CMS