Ledelse

Overgang til aktivitetsbaserte kontorer kan gi økt effektivitet, men også arbeidsmiljøproblemer

Publisert Sist oppdatert

På aktivitetsbaserte kontorer velger de ansatte seg en kontorplass ut fra hvilke arbeidsoppgaver de skal løse. Kanskje sitter de ved et skrivebord i et åpent kontorlandskap. Kanskje jobber de konsentrert på et stillerom. Kanskje samarbeider de med noen andre på et grupperom.

Poenget er at man kan flytte på seg og finne det arbeidsstedet på kontoret som passer best til det man skal gjøre. Men hvordan fungerer det i praksis?

* Les også: – Kontorlandskap handler først og fremst om identitet

Bra – og dårlig

Ifølge en svensk doktorgradsstudie som er basert på fem arbeidsplasser fra privat og offentlig sektor, er erfaringene blandede, skriver den svenske arbeidsmiljøavisen Arbetsliv.

På noen arbeidsplasser synes de ansatte at aktivitetsbaserte kontorer gjør at de blir mer effektive og at det blir mer samarbeid. På andre arbeidsplasser oppstår det store arbeidsmiljøproblemer. Vanlige klager er at man blir forstyrret av kolleger, at det er for få skrivebord og at det er vanskelig å stille inn arbeidsstasjonene etter behov.

Må tilpasses

Det er Maral Babapour, forsker ved svenske Design & Human Factors hos Chalmers teknologiske universitet i Göteborg som har gjort studien. Babapour sier Arbetsliv at der aktivitetsbaserte kontorer fungerer over tid, er det en kontinuerlig prosess kontormiljøet stadig tilpasses. Man bedriver også et proaktivt arbeidsmiljøarbeid. Ifølge forskeren er det viktig at medarbeiderne oppmuntres til å komme forslag til justeringer, og at forslagene fører til forandringer.

Mangel på fleksibilitet er en fallgruve ved overgang til aktivitetsbasert kontor. Hvis man velger en standardløsning og ikke vil justere etterpå, risikerer man problemer. Arbeidsgiver må være forberedt på å tilpasse kontoret etter virksomheten og dem som jobber der. For eksempel må skrivebord, stoler etc. kunne tilpasses alle som jobber der, slik at alle kan få en arbeidsplass med god ergonomi.

Powered by Labrador CMS