Ledelse

Overlev som gjest i ledergruppen

Etter en og en halv time i bil og tre timer med venting fikk regnskapssjefen komme inn til ledergruppen. Så ble han bedt om å kutte innlegget sitt fra 45 til 20 minutter.

Publisert Sist oppdatert

– Det sier seg selv at innlegget ikke ble særlig bra, sier Tor Inge Dolve, konsulent og salgssjef i AFF.

I arbeidet med ledergruppeutvikling har konsulentene i AFF merket seg at oppførselen varierer når ledergrupper inviterer gjester. Historien om regnskapssjefen er et av de dårlige eksemplene.

– Denne ledergruppen hadde møte utenfor byen, og regnskapssjefen hadde kjørt i halvannen time for å holde en presentasjon klokken 17. Ledergruppen hadde da sittet i møte siden klokken åtte om morgenen. De var trøtte, men hadde en masse ting på agendaen, og da regnskapssjefen kom fram, fikk han beskjed om at han måtte vente til klokken åtte om kvelden, forteller Dolve.

Regnskapssjefen var lojal. Han ventet og ventet. Da han endelig fikk komme inn i møterommet, kom det imidlertid en ny beskjed. Han hadde 20 minutter til rådighet, ikke 45 minutter slik avtalen var.

– Hele seansen gikk ganske dårlig. Medlemmene i ledergruppen var slitne, og rimelig lite engasjert i økonomiske detaljer på dette tidspunktet. Gjestens innlegg ble på sin side skadelidende av at han i forkant ikke hadde fått beskjed om at han skulle kutte det ned til halvparten.

Viktig dialog

– Du kan jo tenke deg hva regnskapssjefen vil fortelle når han kommer tilbake til organisasjonen etter dette møtet?

Tor Inge Dolve lar spørsmålet henge i luften. Han nevner i en bisetning at toppledergrupper ofte ikke kommer så godt ut i arbeidsmiljøundersøkelser. En av årsakene til dette er at medarbeiderne opplever at distansen til ledergruppen er stor.

– Jeg har hørt ledergrupper bli omtalt som «ozonlaget» og «tåkeheimen», sier konsulenten, som argumenterer for at ledergrupper bør være i dialog med sine omgivelser, herunder sine egne ansatte.

– Mangler dialogen, går ledergruppen glipp av viktig informasjon samtidig som det blir vanskeligere å forankre og gjennomføre strategiske beslutninger. I tillegg begynner det altså gjerne å versere ulike spekulasjoner om ledergruppen i organisasjonen.

Høflighet i ledergrupper

Det er ikke et tema det snakkes så mye om, men å ta godt vare på medarbeidere som gjester ledergruppen er en del av det å ha en god dialog med organisasjonen, mener Dolve. I eksempelet med regnskapssjefen mener han at ledergruppen burde ha avbrutt det de drev på med og tatt imot regnskapssjefen til avtalt tid.

– Folk skal behandles skikkelig. De skal ønskes velkommen og det skal takkes av på en ordentlig måte. Gi ros hvis det er grunnlag for det. Ris tar man eventuelt med den enkelte i enerom etterpå. Dette er normal høflighet og selvfølgelige ting, men det er ikke alltid dette skjer. Ledergrupper kan gå seg til en arbeidsmåte hvor de ikke reflekterer over hvordan de virker inn på folk.

Dette er et utdrag. Les hele saken i PDF-format.

Powered by Labrador CMS