Ledelse

Overselging av gründerprosjekter

Gründere må få undervisning i etikk og moral, mener kilde fra gründer- og investormiljøet.

Publisert Sist oppdatert

Da helseteknologiselskapet Theranos hevdet at de hadde kommet opp med en teknologi som muliggjorde blodtester med svært små mengder blod, lot investorer seg lure. Gründeren Elizabeth Holmes klarte å få ut mer enn 700 millioner dollar av venture-kapitalister og private investorer i 2013 og 2014.

Theranos ble omtalt som det store gjennombruddet i det store blodtest-markedet, der den amerikanske diagnostiske laboratoriumsindustrien stod for en årlig omsetning på 70 milliarder dollar, ifølge Wikipedia.

Bedriften hevdet overfor investorene at teknologien deres var revolusjonerende, og at testene bare krevde mellom en hundredel og en tusendel av blod, sammenlignet med de eksisterende løsningene. De skulle også være en langt billigere løsning.

For tre år siden ble imidlertid selskapet gått etter i sømmene av en journalist fra The Wall Street Journal. Det ble stilt spørsmål ved teknologien til selskapet. Etter dette ble selskapet møtt med en rekke juridiske og finansielle krav fra medisinske myndigheter og investorer. Gründer Holmes opplevde at formuen hennes sank fra 4,5 milliarder dollar til ingenting. Selskapet var nær konkurs, men fikk sprøytet inn 100 millioner dollar i 2017. I 2018 ble selskapet og Holmes siktet for svindel, og forrige måned la Theranos ned virksomheten og betalte ut det som var igjen i kassa til investorene.

Må lære etikk

Dagens Perspektiv har vært i kontakt med en kilde med god kunnskap om gründer- og investormiljøet i Norge. Kilden mener det er et problem at uttrykket «fake it till you make it» tolkes vel bokstavelig når gründerne skal samle inn kapital.

– Alle vil bli steinrike, og de læres opp til å pitche og rosemale sine prosjekter på en upåklagelig måte. De later som de har kommet lenger med prosjektene sine enn de egentlig har, og utviser en enorm selvtillit. De ønsker å komme i en bedre posisjon overfor investorer, det loves for mye og man går for langt, sier kilden.

Svindel

I en serie om direktør- og investeringssvindel har Dagens Perspektiv fokusert på epost-svindel og økonomisk kriminalitet fra bander av organiserte kriminelle. Kilden vi har snakket med i denne saken mener at gründernes skruppelløse metoder overfor investorer også er en form for direktørsvindel. Kilden peker på dette som et stort problem, og etterspør etikk blant norske startups.

– Men dette gjelder ikke alle. De som driver på slik ødelegger for de andre, sier kilden.

Gründerne kan ha gode intensjoner, men de må bare få fylt kassa først. Så lenge de ikke forteller sannheten om sine prosjekter opptrer de imidlertid umoralsk. Heldigvis blir stadig flere investorer profesjonelle:

– Investorer blir stadig mer profesjonelle. Samtidig blir gründerne også dyktigere til å selge. Investorer som er ferske i gamet risikerer å bli lurt trill rundt. Jeg mener at MESH eller andre institusjoner burde sette av tid til å gi gründere innføring i etikk og moral. De må lære seg om hvor den moralske grensen går, påpekes det.

Powered by Labrador CMS