Ledelse

– Det jeg liker med narrativet om lederløse organisasjoner, er at det stiller spørsmål ved om vi skal fortsette som vi alltid har gjort når vi vet at både omgivelsene og de ansatte endrer seg, sier Therese Egeland Sverdrup, førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole.

– Provoserende påstander om ledelse kan få ledere til å våkne

«Kast lederne», skrev Therese Egeland Sverdrup, førsteamanuensis i strategi og ledelse ved NHH, i en kronikk i Bergens Tidende.

Publisert Sist oppdatert

­«De minst effektive arbeidstakerne i organisasjonen, er lederne. De produserer jo ikke noe», fortsatte hun.

Det Sverdrup henviste til i BT-kronikken, var tankegods fra Gary Hamel; som var blitt kåret til en verdens mest innflytelsesrike «business thinkers» av Wall Street Journal. Ineffektiviteten var, ifølge Hamel, en følge av topptunge ledelsesmodeller der lederne overvåket og kontrollerte. Hvorfor kunne vi ikke stole på at de ansatte fikser tingene selv?

Det har rent mye vann i havet siden Sverdrup skrev denne BT-kronikken i 2014. Men fascinasjonen over lederløse organisasjoner og ideer om at hierarkier er en døende måte å organisere virksomheter på, lever i beste velgående fastslår strategi-professorene Nicolai J. Foss og Peter Klein i sin nye bok.

I boka langer professorene ut mot det de omtaler som «narrativet om lederløse organisasjoner», en sjanger som det siste tiåret har blomstret opp i ledelsesbøker, hos konsulenter og i undervisning i ledelse.

Nicolai J. Foss utdyper kritikken i intervjuet Derfor virker ledelse – faren med lederløse organisasjoner.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS