Ledelse

Seierherren Erdogan kan være statslederen Erdogans verste fiende

Parallelt med å ta personlige friheter fra det tyrkiske folk og kneble den frie pressen, har Recep Tayyip Erdogan økt Tyrkias velstand og knyttet tette bånd til Vesten de siste årene. Men etter forrige ukes kuppforsøk står seierherren Erdogan i fare for å rive ned det statslederen Erdogan har bygd opp. Dagens Perspektivs ekspertpanel har analysert hans største utfordringer.

Publisert Sist oppdatert

«Tyrkias sterke mann» har vist at han vet å slå effektivt ned på opprør, og samtidig opprettholde solid støtte i folket. Etter det feilslåtte kuppforsøket forrige uke, er hæren og opposisjonen svekket, samtidig som Erdogan tilsynelatende har kommet styrket ut.

Denne styrken har han benyttet til det fulle i uken som fulgte: titusener er arrestert, nærmere 3000 dommere er suspendert, og akademikere nektes utreise fra landet. Det ble også snakket om å gjeninnføre dødsstraff. Og selv om ingen vestlige ledere heiet generalene frem da Ankara brant, var advarslene til presidenten klinkende klare etterpå: håndter situasjonen innenfor demokratiets spilleregler, eller mist dine allierte i vesten.

– Akkurat nå tror jeg ikke i praksis det er noen som kan stille opp mot Erdogan. Han har en makt som går langt utover de formelle fullmaktene han har, i henhold til grunnloven og presidentstillingen. Det er en reell, de facto, makt som går langt utover det. Han har blitt Tyrkias mann nummer én. Han har virkelig vist at alle som stiller seg i veien for ham blir feid av banen, sier Midtøsten-ekspert med Tyrkia som spesialitet ved Universitetet i Oslo, professor Joakim Parslow.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Dagens Perspektiv

Se våre tilbud

Dagens Perspektiv
Digitalt

Se våre tilbud

Powered by Labrador CMS