Ledelse

Christine Lagarde er sjef i Det Internasjonale Pengefondet, IMF. Nå må hun møte i fransk rett og forklare seg om en milliardutbetaling under hennes periode som finansminister i Nicolas Sarkozys regjering.

Sjefen for det internasjonale pengefondet tiltalt

Må forsvare seg i retten etter anklager om forsømmelse etter utbetalinger på 40 milliarder.

Publisert Sist oppdatert

Da IMF-sjef Christine Lagarde var frankrikes finansminister i Nicolas Sarkozys regjering, godkjente hun en erstatningsutbetaling på 403 millioner euro til forretsningsmannen Bernard Tapie.

Bakgrunnen for erstatningskravet er Tapies søksmål mot den delvis statlig eide storbanken Credit Lyonnais, for misligheter i henhold til hans salg av aksjemajoriteten i Adidas i 1993. Salget av Adidas-aksjene ble gjennomført slik at Tapie ikke skulle få problemer med habiliteten etter å ha blitt utnevnt som minister for bypolitikk under den sosialistiske regjeringen til François Mitterrand.

Tapies solgte sine aksjer til en gruppe investorer for drøye 315 millioner euro. Kort tid senere ble den samme aksjeposten solgt igjen, til én av forretsningsmennene i den originale investorgruppen. Men prisen hadde steget voldsomt: posten gikk for hele 701 millioner euro, eller oppmot 70 milliarder norske kroner.

Tapie mente Credit Lyonnais' håndtering av salget var under enhver kritikk, og gikk til sak - som i mange år ble kastet fram og tilbake i rettssystmet. Men i 2008 la finansminister Lagarde til rette for at saken gikk til en privat voldgiftsrett, og motsatte seg ikke avgjørelsen om erstatningskravet, som tilsvarer omtrent 40 milliarder norske kroner. Utbetalingen skjedde fra offentlige midler.

Lagarde var en sterk støttespiller av Nicolas Sarkozy, og hun anklages for å ha tilbudt Tapie erstatsningsavtalen i bytte for hans støtte til det konservative regjeringsalternativet før presidentvalget i 2007. Støtten ble ansett som underlig fordi Tapie selv hadde vært minister i en sosialistisk regjering.

Tapie selv har sagt at støtten i stor grad handlet om skattepolitikk.

Valget endte som kjent med seier for Sarkozy, som i tur utnevnte Lagarde til finansminister.

Lagarde, som er siktet for å ha forsømt sine plikter som finansminister, har benektet alle anklagene. Strafferammen i saken er 15.000 euro i bot, og opptil ett år i fengsel.

Bernard Tapie var forøvrig president i den franske fotballklubben Olympique Marseille på 90-tallet, men måtte trekke seg etter anklager om korrupsjon og kampfiksing. Tapie måtte senere sone fengselsstraff for tukling med vitneforklaringer, mens Marseilles ble strippet for seriemesterskapet, og senere tvangsflyttet til fransk andredivisjon for dårlig finansiell håndtering. Tapie fikk mer eller mindre all skyld for rotet.

Powered by Labrador CMS