Ledelse

Diskriminering og trakassering på jobb henger sammen med lavere trivsel og engasjement i jobben, og økt risiko for å utvikle symptomer på angst, depresjon og søvnproblemer.

Skeive opplever diskriminering og trakassering på jobb

Det viser internasjonale studier. Norske ledere bør merke seg funnene, mener Stami. Passive ledere og mangel på synlig støtte gir diskriminering og trakassering større spillerom.

Publisert Sist oppdatert

LHBT-personer (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og andre kjønnsidentiteter og seksuelle orienteringer) opplever fordomsfull adferd, diskriminering og trakassering på arbeidsplassen. Dette viser en kunnskapsoppsummering som er blitt gjort i Sverige, skriver Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) i en artikkel på sine hjemmesider.

Denne typen opplevelser er forbundet med lavere trivsel og engasjement på jobb, og kan også øke risikoen for å utvikle symptomer på angst og depresjon, søvnproblemer og høyere risiko for sykefravær.

– Viktig at ledere er oppmerksomme

Therese Hanvold, direktør i Stami, sier i artikkelen at det er viktig at ledere i arbeidslivet er oppmerksomme på denne kunnskapen. Slik at de kan legge til rette for trivsel og forebygge sykefravær blant de ansatte i disse gruppene.

Selv om det forskes stadig mer på mangfold i arbeidslivet, finnes det ifølge Stami lite nasjonale fakta og kunnskap om arbeidsmiljøet til LHBT-personer i Norge. Kunnskapsoppsummeringen som er blitt gjort i Sverige er gjort på oppdrag fra Myndigheten för arbetsmiljökunskap og er basert på 300 vitenskaplige publiserte artikler fra hele verden. All den tid den er bygget på studier fra mange land, som igjen har ulike lover og regler på arbeidslivsområdet, gir ikke oppsummeringen et fullstendig bilde av situasjonen for LHBT-personer i Norge, men Hanvold i Stami peker likevel på noen tendenser hun mener det kan være verd å merke seg:

Passivt lederskap gir større spillerom for diskriminering

Et tydelig funn er for eksempel at mangel på synlig støtte eller passivitet fra ledere gjør at diskriminering og trakassering får større spillerom. Det betyr noe at ledere og kollegaer viser støtte i praksis. Det kan for eksempel være å si fra når noen kommer med krenkende utsagn, stiller ufine spørsmål eller lignende.

Hanvold viser videre til at de fra forskning vet at faktorer som rettferdig ledelse, god lederstøtte og autonomi er viktig både for jobbengasjement og arbeidshelse. Hun legger til at Norge har høy grad av tillit og autnomi i arbeidslivet, og at dette har bidratt til høy verdiskaping, kompetanse og god kvalitet på velferdstjenester.

– Dette mener hun er verdier vi må ta vare på også i fremtiden, sier Therese Hanvold. – Alle vil tjene på et arbeidsliv der vi kan være oss selv fullt ut, og der vi opplever psykologisk trygghet.

Powered by Labrador CMS