Ledelse

Julebordet er viktig i mange norske virksomheter. Dagens Perspektiv gir deg ledertipsene som bidrar til at det blir vellykket.

Slik bidrar du som leder til det perfekte julebordet

Snarveien til et vellykket julebord er å sørge for at de ansatte vet hva som forventes. Sjefens rolle er viktig.

Publisert Sist oppdatert

Julebordsesongen er i startgropa, nå går det slag i slag Norge rundt.

– Det er ikke kult å bli overstadig beruset på vårt julebord. Dette er en fest som alle skal kose seg på, sier daglig leder Kurt Eskevik i Møller Bil Haugesund, som har 93 ansatte og omsetter for rundt 600 millioner kroner årlig.

LO, NHO og staten eier Akan – kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk. Organisasjonens rolle er ikke å være festbrems, men den har erfaring siden 1963 med å bistå arbeidslivet med å forebygge og håndtere problemer knyttet til rus og -avhengighet.

Julebordet er utsatt i så måte.

Foto Direktør Elisabeth Ege i Akan. Foto: Akan

– Åpenhet, forutsigbarhet og tydelige forventninger til de ansatte fra ledelsen er viktig, så er det opp til hver enkelt arbeidsplass å finne ut hva som er riktig for dem. Det er lov å dumme seg ut på julebordet, men da bør du forvente at du blir fulgt opp med «den nødvendige samtalen», sier direktør Elisabeth Ege i Akan.

Alle skal med

Kommer alle på julebordet i din bedrift? Ikke for å ta fra deg julebordstemningen, men her er noen fakta fra Folkehelseinstituttet 2019-rapport om «Alkohol og arbeidsliv» som illustrerer utfordringen:

  • Mer enn 1 av 10 uteblir fra sosiale arrangement på grunn av alkoholbruk og for å føle seg ekskludert på grunn av alkoholbruk i jobbsammenheng

  • Mer enn 1 av 10 opplever drikkepress i jobbsammenheng

  • Utfordringene er størst i privat sektor, i urbane strøk og særlig i bransjene forskning, bank/finans og telekommunikasjon/IT.

  • Ansatte med lederansvar drikker oftere enn ansatte uten lederansvar, men har mer restriktive holdninger til å drikke seg beruset i jobbsammenheng

  • De største selskapene (+ 500 ansatte) har sjeldnere fri bar enn bedrifter med færre ansatte

– Alle skal ha det hyggelig på julebord. Sørg for at det er like lett å få tak i alkoholfri drikke som alkohol – og sørg for et alkoholfritt utvalg som også passer til maten som serveres, råder Elisabeth Ege i Akan.

Det er en oppskrift hun selv følger når Akan arrangerer julebord for sine 16 ansatte, i år hjemme hos en av medarbeiderne.

– Pyntede lokaler og pent antrekk bidrar også til et hyggelig julebord, sier hun.

Informerer i forkant

Akan har utarbeidet et eksempel på kjøreregler – policy, om du vil – for rusmiddelbruk. Her er to punkter som gjelder alkohol:

  • Moderat bruk av alkohol kan oppleves som positivt i flere situasjoner og sammenkomster, og på den måten bidra til glede og fellesskap

  • Sosiale arrangementer skal være inkluderende og trygge for alle. Når alkohol serveres, skal det alltid være alkoholfrie alternativer

Møller Bil i Haugesund informerer de ansatte i forkant av julebordet:

– Vi oppfordrer til moderat alkoholmengde/vorspiel før julebordet starter. De ansatte respekterer dette og er ofte edru eller kun moderat påvirket når de ankommer, forteller daglig leder Kurt Eskevik.

Brennevin fører med seg fyll og unødvendige flauser for våre ansatte

Mer kos uten sprit

Blir julebordet bedre med brennevin og fri bar?

Eskevik og Møller Bil har fjernet spriten fra julebordet, serverer velkomstdrink, øl og vin til maten og deretter tre bonger etter maten – alle varianter tilbys også uten alkohol.

– Våre erfaringer tilsier at brennevin fører med seg fyll og unødvendige flauser for våre ansatte. Øl og vin holder fint for å komme i den rette stemningen.

Hva kjennetegner etter ditt syn et vellykket jobbjulebord?

– At alle koser seg og respekterer hverandre uavhengig av om du drikker eller ikke.

Han instruerer også serveringspersonalet, som får klar beskjed om å stoppe serveringen når medarbeideren har fått nok:

– I disse tilfellene så kan de kontakte meg, som igjen kan avklare dette på en hyggelig måte ovenfor våre ansatte.

Tydelighet mener Eskevik er god oppskrift:

– Mine ledere skal gå foran som gode eksempler og rollemodeller alle plasser vi representerer. Jeg er også tydelig på at det er lov å være uheldig, men tar også en liten prat med den som det gikk litt galt for påfølgende arbeidsdag. Jeg sjekker av at alt gikk fint og gjør det klart for vedkommende at neste gang må vi være litt mer forsiktig.

Foto Daglig leder Kurt Eskevik i Møller Bil i Haugesund har fjernet brennevinet fra julebordet.

Leder på vakt

Både mer oppmerksomhet rundt alkoholbruk og ikke minst #metoo-kampanjen og seksuell trakassering gjør at lederne må være mer på vakt:

– Dersom noen går over streken eller mister kontrollen, må du ta ansvaret som leder og gripe inn. Sørg for at den ansatte blir ivaretatt, og følg opp med en samtale i etterkant, sier Akans Elisabeth Ege.

Til slutt: En full sjef gir ingen god fest. Godt julebord!

8 julebordstips til sjefen

Mange mener noe om sjefens rolle på julebordet, her en kjapp oppsummering:

  1. Lederansvaret gjelder også på julebordet. Som leder setter du ofte tonen for festen.

  2. Informer de ansatte før julebordet om dine forventninger, vær tydelig og gjør det gjerne skriftlig.

  3. Sørg for at de ansatte koser seg, den gylne middelvei sikrer at både du og dine ansatte får et hyggelig gjensyn når jobbhverdagen kommer.

  4. Hold gjerne en forberedt tale, men konsentrer deg om rosen. Bedriftens andre utfordringer kan du ta på en mer egnet arena.

  5. Vær forberedt på overtramp, grip inn – men vent med oppfølgingssamtalen til etter julebordet.

  6. Sørg for gode alkoholfrie alternativer til både måltidet og festen etterpå.

  7. Avvis vennlig alle forsøk på alkoholpåvirkede medarbeidersamtaler, men hold døren åpen for en samtale i etterkant.

  8. Vis respekt for dem som velger alkoholfritt. Det er respektløst å spørre «hvorfor drikker du ikke»?

Powered by Labrador CMS