Ledelse

Sover du for lite?

For lite søvn kan gjøre deg til en dårligere leder, advarer McKinsey.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan var følelsen da du sto opp i morges? Ble det altfor lite søvn i natt igjen? For lite søvn kan påvirke helsa, men også lederskapet ditt, ifølge et innlegg hos Harvard Business Review forfattet av Nick van Dam, global sjef for læring i McKinsey og Els van der Helm, søvnspesialist (!) ved McKinseys kontor i Amsterdam.

Utgangspunktet deres er fire typer lederadferd som McKinsey i en stor studie i fjor fant at ofte kunne assosieres med lederteam av høy kvalitet:

  • sterk resultatorientering
  • løser problemer på en god måte
  • søker ulike perspektiver
  • er støttende overfor andre

Les også: Advarer mot helsetrend

For lite søvn kan ifølge van Dam og van der Helm forringe alle disse lederegenskapene. Den som er sterkt resultatorientert, må kunne fokusere og samtidig klare å se det store bildet. Sover du for lite, svekkes imidlerid evnen til å fokusere selektivt, skriver konsulentene, og henviser til en studie gjort i New Zealand/Australia som konkluderer med at man etter å ha vært våken i 17 til 19 timer, reduserer prestasjonsnivået sitt tilsvarende det å ha en promille på 0,05 prosent. Etter 20 timer i våken tilstand, kan prestasjonene sammenlignes med å ha 0,1 prosent i promille.

Den som sover for lite vil også kunne få problemer med å drive problemløsing. Dette fordi søvn bidrar i en rekke kognitive funksjoner som hjelper oss å løse problemer på en god måte. Det være seg gjennom innsikt, det å kjenne igjen mønstre og evnen til å komme opp med kreative ideer. Søvn påvirker også det å lære gjennom å søke ulike perspektiver. Søvn påvirker læreprosessen før læring, men også etterpå – i prosessen der vi «koder» ny informasjon. Søvn påvirker for øvrig prosessen der vi knytter ulike typer informasjon sammen. Pluss hukommelsen.

Og til slutt, får du for lite søvn, kan du også bli en dårligere støttespiller for menneskene rundt deg. Du har lettere for å hjelpe hvis du forstår folk og klarer å lese deres kroppsspråk, mimikk og følelser. Med for lite søvn innabords, øker sjansen for at du misforstår signaler og overreagerer på følelsesmessige hendelser. Du selv har også en tendens til å bli mer negativ.

Det finnes bedrifter som har begynt å studere ledere og ansattes søvnmønstre, og det finnes kriitikere som mener at dette er å gå for langt. Ikke en gang søvnen skal man nå få ha i fred for arbeidsgiveren. Uavhengig av om arbeidsgiveren bryr seg eller ikke, er dagens tips: Forsøk å få deg en god natts søvn.

Les også: Vil bedre de ansattes søvnvaner

Powered by Labrador CMS