Ledelse

Den siste uken oppgir 19 prosent at de enten har mistet jobben, blitt permittert eller frykter for å miste jobben eller bli permittert. Den første uken hvor Norge stengte ned sa 34 prosent det samme.

Stadig færre frykter å miste jobben under koronakrisen

Nå oppgir hver femte at de har mistet, blitt permittert eller frykter for jobben.

Publisert Sist oppdatert

Norsk koronamonitor fra Opinion viser at en av fem nå har mistet jobben, blitt permittert eller frykter for jobben (19 prosent).

5 prosent svarte at de har mistet jobben, 8 prosent var blitt permittert og 5 prosent frykter å miste jobben/bli permittert. Resten sier nei eller vet ikke.

Den første uken hvor Norge stengte ned sa omtrent 34 prosent det samme, hvorav 12 prosent hadde mistet jobben, 9 prosent blitt permittert og 12 prosent fryktet å miste jobben/bli permittert.

– Stadig færre frykter for jobben. Nå oppgir hver femte at de har mistet, blitt permittert eller frykter for jobben. I første uke med et koronastengt Norge oppga hver tredje det samme, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion i en pressemelding.

Kun halve Norge var trygg

Den første uken med nedstengning av Norge, var det 52 prosent som sa nei til at de hadde mistet jobb, blitt permittert eller frykter for jobben. Nå sier 71 prosent nei til det samme.

– Selv om tallene er blitt bedre, er det ingen tvil om at arbeidsmarkedet er veldig tøft for tiden og en åpenbar utfordring for svært mange blant oss, sier Clausen.

Nav har så langt utbetalt 8,5 milliarder kroner i dagpenger under koronakrisen. I månedsskiftet mars og april utgjorde de helt eller delvis ledige 14,7 prosent av arbeidsstyrken.

Nå er totalt 12 prosent av arbeidsstyrken registrert som arbeidssøkere. I følge NAV er 7,2 prosent av arbeidsstyrken for tiden permitterte.

Kvinner oftest permittert

I begynnelsen var det en klar tendens til at kvinner oppga i større grad enn menn å bli permittert og at andelen permitterte var høyest i Oslo. Samtidig var det vanligere med permitteringer blant de yngre undre 30 år.

– Nå er det heller flere menn enn kvinner som oppgir å være permittert, og Oslo er ikke like tydelig på toppen som før, men det er fortsatt tydelig at permitteringer er mest vanlig blant de under 30 år, sier Clausen.

Hun sier at det er en klar sammenheng mellom utdanningsnivå og ledighet. De med høyest utdanning er i langt mindre grad berørt av koronasituasjonen frem til nå.

Dette har nok både med utdanningsnivå å gjøre, samt ikke minst at typiske jobber som krever mindre utdanning ble mer berørt av koronasituasjonen innledningsvis.

De unge straffes hardest

Den yngre delen av befolkningen har i størst grad mistet jobben, blitt permittert eller frykter for jobben.

Den første uken etter at Norge ble koronastengt oppga over halvparten av de under 30 år dette (52 prosent). Den siste uken oppgir 32 prosent det samme.

– Selv om det er færre som frykter for jobbsituasjonen nå enn tidligere, er det liten tvil om at det er den yngre generasjonen som er mest berørt av koronasituasjonen i en økonomisk og karrieremessig forstand, sier Clausen.

Powered by Labrador CMS