Ledelse

Statoils interne Gullfaks-gransking er ferdig

Statoil overleverte onsdag sin interne granskningsrapport etter gasslekkasjen på Gullfaks B-plattformen til Petroleumstilsynet. Selskapet framholder at det er trygt og sikkert å jobbe på Gullfaks-plattformene.

Publisert Sist oppdatert

Gasslekkasjen 4. desember oppsto i brønnområdet på Gullfaks B. Etter rutinemessig vedlikehold på en ventil skulle det gjennomføres en lekkasjetest. De ansatte ble da klar over at en hydraulisk hovedventil lekket gass. I et forsøk på å stanse lekkasjen låste de ansatte i stedet to automatiske avstengingsventiler slik at disse ikke lot seg stenge. De 730 kiloene med gass som var i systemet, lekket ut i brønnområdet.

– Vi har avdekket forbedringsområder innenfor både ledelse, kompetanse og tekniske forhold. Det er nedsatt et eget prosjekt for å gjennomføre de nødvendige tiltak, sier Gunnar Nakken, produksjonsdirektør for Gullfaks-plattformene til NTB.

Lav fare

Med en gang lekkasjen ble oppdaget mønstret alt personell i livbåtene og det automatiske overrislingsanlegget ble utløst på plattformen. Den aktuelle brønnen var nedstengt før hendelsen, og Statoil anser derfor sannsynligheten for antennelse av gass som lav.

HMS-direktør Arild Haugland i Statoil understreker at hendelsen så vidt ham bekjent ikke ble opplevd som kritisk for de ansatte.

Rapporten som onsdag ble overlevert til Petroleumstilsynet, viser til at det ikke oppsto varige personskader og at situasjonen var normalisert etter et par timer. Selskapets interne gransking viser at den tekniske tilstanden på deteksjons- og bekjempelsessystemet på Gullfaks B er god.

Trygge forhold

Den siste tiden har Gullfaks vært framme i mediene i flere sammenhenger. Interne konflikter og uro på grunn av omorganisering etter fusjonen med Hydro skal ha forverret situasjonen på de tre plattformene. I forrige uke trakk daværende hovedverneombud seg fra jobben på Gullfaks fordi han ikke lenger kunne stå inne for sikkerheten på feltet.

Onsdag sendte derimot fagforeningene Lederne, NITO, Tekna og Industri Energi, som til sammen representerer over 10.000 Statoil-ansatte, en felles melding der de hevder stridighetene ikke har gått ut over sikkerheten.

– Det har vært og det vil fortsatt naturligvis være uenighet i enkeltsaker. På noen områder har det gitt preg av et anstrengt samarbeidsforhold. Men gjennom media er det også formidlet et inntrykk av en sikkerhetssituasjon på norsk sokkel, som all vår informasjon tilsier at medarbeidere ikke kjenner seg igjen i, heter det i uttalelsen.

Evaluerer

HMS-direktøren er ikke overrasket over støtten fra de fire fagforeningene.

– Det er blitt mye medieoppmerksomhet rundt uønskede hendelsene og stilt spørsmål ved sikkerhet på sokkelen og på Gullfaks spesielt. Med denne meldingen sier fagforeningene at det er et godt sikkerhetssamarbeid, og trygt å være der ute. Det har vi i Statoil ment hele tiden, hvis ikke så hadde jo vi ikke hatt folk på arbeid der, sier Haugland.

Produksjonsdirektøren på Gullfaks-plattformene sier uenighetene tas opp internt.

– Områder med forbedringspotensial skal følges opp. Det gjør vi i felles prosesser. Uenigheter og diskusjoner vi har, blant annet rundt nye driftsmodellen, håndterer vi internt i selskapet. Vi skal blant annet i gang med en evaluering av den nye driftsplanen nå i vår, sier Nakken. (©NTB)

Powered by Labrador CMS