Ledelse

Tenk nytt om team

Råd om hvordan du leder moderne, virtuelle team på tvers av grenser og tidssoner.

Publisert Sist oppdatert

Skal du lykkes med å lede virtuelle team med mennesker som befinner seg i ulike deler av verden, kan du starte med å rive i stykker din gamle lærebok om ledelse. Dette fastslår Erin Meyer, førsteamanuensis i organisasjonspsykologi ved INSEAD i artikkelen Secrets of virtual success.

I virtuelle team foregår mesteparten av kommunikasjonen via telefon, e-post og videokonferanse. For lederen er utfordringen at han blir satt til å lede folk han aldri ser. Dette er en annen måte å lede på enn ledere flest er vant til, og Meyer beskriver i artikkelen fem områder hvor lederne må tenke nytt. Dette er tre av dem:

1. Du må lede på en annen måte.
Mens samlokaliserte team ofte fungerer godt med en leder som tilrettelegger, igangsetter og gir råd, trenger virtuelle team ledere som gir en klart definert retning og fjerner all tvetydighet fra prosessene. Virtuelle team har behov for sterkere hierarkisk styring enn klassiske team. Mens et team som jobber i samme rom kan klare seg med løse jobb-beskrivelser, krever et virtuelt team flere formaliteter, klar rollefordeling, mer kontroll og byråkrati.

2. Du må ta beslutninger på en annen måte.
Måten man tar beslutninger på i arbeidslivet, varierer mellom ulike kulturer. Ledere kan imidlertid ha vanskelig for å se at måten de selv tar beslutninger på har dype røtter i den kulturen de kommer fra, finner Meyer i sin forskning. Ifølge INSEAD-forskeren har globale team behov for eksplisitte beskrivelser av hvordan beslutninger tas. Meyer skriver også at gode globale teamledere gjerne prøver ut ulike måter å ta beslutninger på.

3. Du må bygge tillit på en annen måte.
Det kan være vanskelig å stole på andre medlemmer i teamet når du aldri har møtt dem. All den tid man ikke møter folk ansikt til ansikt, må ledere av virtuelle team konsentrere seg om å skape klare, forutsigbare prosesser og gode kommunikasjonssystemer for å bygge tillit i teamet.

Les også:

Virtuelle møter

Led virtuelle team

Powered by Labrador CMS