Ledelse

Inge. K. Hansen er en erfaren styreleder og veteran i norsk næringsliv. Han har tidligere vært konstituert konsernsjef i Equinor.

Tidligere Equinor-sjef kritiserer styreleder

Mener Equinors styreleder driver med rollesammenblanding.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv skriver tidligere Equinor-topp Inge K. Hansen at han mener at Equinors styreleder Jon Erik Reinhardsen bedriver en uheldig sammenblanding av roller som bidrar til usikkerhet om ansvar i den såkalte Klouman-saken.

Hansen er en erfaren styreleder, han har vært konsernsjef i Aker Kværner og konstituert konsernsjef i Statoil i en periode (2003-2004); før selskapet skiftet navn til Equinor. Inge K. Hansen har også vært finansdirektør i Statoil i tre år.

Hans Henrik Klouman, tidligere juridisk direktør i Equinor, ble gransket av et eksternt advokatselskap og fratatt ansvaret for etterlevelse av lover og regler, compliance, i Equinor. Selve saken og Kloumans kritikk av styreleder Reinhardsen og tidligere konsernsjef Eldar Sætre er blitt bredt omtalt i Dagens Næringsliv.

Inge K. Hansen går i sin kritikk ikke inn i selve saken, men sier til DN at han lenge har vært opptatt av tematikken granskning og rolleforståelse.

Han kaller det ansvarsfraskrivelse å bruke eksterne granskere som advokatselskaper i det han legger til grunn er en personalsak, og mener saken skulle vært håndtert av ledelsen og styret.

Hansen er også svært kritisk til at styreleder Jon Inge Reinhardsen personlig deltok i møter med Klouman og Sætre om saken.

«Sett fra utsiden fratar styreleder på denne måten konsernsjefen ansvaret for Klouman, noe som er svært uheldig for tilliten til Sætre som øverste leder i Equinor», skriver Hansen i leserinnlegget i DN.

Han mener at Reinhardsen med dette også gjør seg selv inhabil ved en eventuell senere behandling av saken i styret.

Siden dette gjelder juridisk direktør, er det naturlig at saken havner på styrets bord, men behandlingen bør skje i styret som kollegium, sier Hansen hos DN.

Tidligere har Equinor ifølge DN forklart Reinhardsens møtedeltagelse med at leders leder skal involveres i granskningssaker. Bruken av ekstern gransker har de forklart med behovet for å sikre konfidensialitet og uavhengighet.

Powered by Labrador CMS