Ledelse

Sigve Brekke og toppledelsen i Telenor bør ikke skyve ansvaret for Vimpelcom-skandalen nedover i organisasjonen, mener BI-professor.

– Toppledelsen må ta ansvaret

Det er viktig at toppledelsen i Telenor tar ansvar for sine handlinger, og ikke skyver ansvaret nedover i organisasjonen, mener BI-professor.

Publisert Sist oppdatert

Etter at to Telenor-direktører i dag fratrådte sine stillinger, som følge av sine håndteringer av Vimpelcom-saken, stilles det nå spørsmål ved toppledelsens håndtering av saken.

BI-professor Stig Berge Matthiesen påpeker at det er viktig at ikke ledelsen utnevner syndebukker bare for å redde sitt eget skinn.

Finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen fikk kritikk i granskningsrapporten fra Deloitte for sin rapportering, men ble frifunnet i forhold til å ha deltatt i korrupsjonen.

– Det er viktig at ledelsen tar ansvar, og ikke skyver ansvaret nedover i organisasjonen. Det er toppledelsen som må ta dette ansvaret, mener Berge Matthiesen.

Da Vimpelcom-skandalen brøt ut ble flere Telenor-ansatte suspenderte. I dag var det likevel bare Aa og Espen som måtte ta sine hatter og gå.

Berge Matthiesen presiserer at han ikke kjenner alle detaljer i saken, og kan ikke med sikkerhet si at beslutningen ikke var riktig.

– Når en grundig granskning går så tøft ut mot de to direktørene, kan det være en riktig beslutning. Men det er fortsatt toppledelsen som har ansvaret for situasjonen, presiserer han.

BI-professor Stig Berge Matthiesen. Foto: BI.

Richard Olav Aa sendte ut en pressemelding om fratredelsen via Geelmuyiden Kiese, hvor det framkommer at han får et «vederlag som tilsvarer lønn i oppsigelsestiden samt en etterlønn i henhold til ansettelsesavtalen».

– Jeg har hele tiden sagt at jeg har behandlet bekymringsmeldingene vedrørende VimpelCom, som kom i 2011, på korrekt måte. Dette bekrefter Deloitte i sin rapport. Deloitte stiller dessuten et spørsmål ved min vurdering som toppleder etter et styremøte i 2013. Avveiningen jeg gjorde etter dette styremøtet var basert på det jeg visste da, og gitt omstendighetene den gang mener jeg fortsatt avveiningen var riktig, sier Aa i pressemeldingen.

Granskerne i Deloitte mener både konsernsjef, styret og næringsministeren ble informert altfor sent, skriver Dagens Næringsliv, som har fått tilgang til den ferdige granskingsrapporten. Det er ventet at rapporten, som Telenor selv har bestilt, legges fram senere i dag.

Tidligere konsernsjef i Aker Kværner, Inge Hansen, sier til Dagens Perspektiv at han har lest Deloitte-rapporten, og at han står fast ved sin tidligere kritikk mot Telenorledelsen.

Powered by Labrador CMS