Ledelse

Boris Johnson blir titt og ofte sammenlignet med den amerikanske presidenten. Ikke bare er de flinke til å slenge med leppa uten å tenke noe særlig over konsekvensene, i flere tilfeller har de blitt tatt i å pynte og vri på sannheten.

Tror ikke Boris Johnson er Storbritannias svar på Donald Trump

Den nyvalgte statsministeren står overfor en umulig utfordring: å forene en splittet nasjon. – Ingen ledere hadde greidd det, sier Storbritannia-ekspert Trine Andersen.

Publisert Sist oppdatert

På tirsdag stemte en majoritet av De konservatives 160.000 medlemmer, at den eksentriske politikeren Boris Johnson skulle få i oppgave å lede landet ut av den EU.

Oppgaven med å forhandle frem en exit-avtale, som Theresa May har stått i spissen for de siste tre årene, har nå falt i Boris Johnson sitt fang. Denne oppgaven har han 100 dager på å løse, hvis han skal holde løftet sitt om utmelding innen 31. oktober i år.

– Det å tro at Johnson skal klare å få på plass en avtale i løpet 100 dager er ganske usannsynlig. Alt tyder på at det blir utmelding av EU uten en avtale, sier Trine Andersen, redaktør for nettstedet britiskpolitikk.no.

Hun mener det er en god sjanse for at det blir nyvalg før den tid og da er det ikke sikkert at Johnson og de konservative beholder regjeringsmakten.

En splittet nasjon

I den interne valgkampen i partiet har Johnsons fokus vært å appellere til sine egne. Løfter om mindre skatt for de rike har blitt gitt. Dersom det blir nyvalg må han derimot løfte blikket til de resterende 66 millioner innbyggerne.

– Nå må han se utover og bredere i landet og velge andre saker å fokusere på. I denne valgkampen har han vært smart og fokusert på hva som gagner ham for å søke støtte hos egne partifeller, sier Andersen.

Johnson står overfor en svært vanskelig utfordring. Ikke bare er det splittelse i den generelle befolkningen, men også innad i de største, politiske partiene.

I en meningsmåling sier 70 prosent av medlemmene i Det konservative partiet at de heller vil gå ut av EU uten avtale enn å forbli i EU. Det er ikke tilfelle i det britiske folket. Der er det 1 av 3 som sier det samme.

– Britene er så splittet i EU-saken at det er en ekstremt vanskelig oppgave å samle befolkningen, uavhengig av hvem som er statsminister, sier hun.

Ingen Trump

Boris Johnson blir titt og ofte sammenlignet med den amerikanske presidenten. Ikke bare er de flinke til å slenge med leppa uten å tenke noe særlig over konsekvensene, i flere tilfeller har de blitt tatt i å pynte og vri på sannheten.

– Men det er store forskjeller på Trump og Johnson. Johnson er en høyt utdannet og en intelligent person. Han er heller ikke like narsissistisk som det Trump er, heldigvis for britene, sier Andersen.

Erstatter en robot

Selv om Andersen påpeker at Johnson har det med å være sleivkjefta og tråkke i salaten, har han også en enorm fordel sammenlignet med sin forgjenger: han er rake motsetning av Theresa May.

– Mange omtalte den tidligere statsministeren som «Maybot», altså en robot. Hun var kjedelig, pliktdreven og ga lite av seg selv. Johnson vil helt klart surfe på at han er en helt annen type enn henne.

Det som drev May som statsminister var en plikt, det samme kan ikke sies om Johnson, mener eksperten. Folk liker politikere som det er litt mer liv i og som får fram det de tror på i politikken.

– Johnson klarer ikke alltid å styre seg og kan tabbe seg ut. Men han har karisma og evne til å begeistre.

Det sies også at den ferske statsministeren ikke har sansen for detaljer. Det er de store linjene som gjelder for Johnson.

– Han delegerer nok de litt mer kjedelige sakene til folk lenger ned i rekkene og kommer nok ikke til å bruke så mye tid på detaljer.

Folkelig fjols

Boris Johnson er en mann som mange har veldig sterke meninger om. Enten hater du han eller så elsker du han.

– Han er litt vanskelig å få tak på – litt som en kameleon. Man vet foreløpig ikke så mye annet om hva han mener utenom brexit. Det har jo fullt og helt dominert britisk politikk de siste tre årene.

Andersen beskriver Johnson som en karismatisk person.

– Selv om han kommer fra en privilegert bakgrunn, virker han veldig folkelig.

Før han ble statsminister var Johnson en populær ordfører i London i to perioder.

Tror du han kan bruke noen av ferdighetene han tilegnet seg som ordfører i rollen som statsminister?

– Jeg tror absolutt han kan ta med seg noen av lederferdighetene han fikk som ordfører i London. Han var jo en veldig populær ordfører Han har en sleivete fremtoning, men er en typisk vinnertype.

Powered by Labrador CMS