Ledelse

Tror på NPM-tilbaketog

Lenge har New Public Management-tenkningen vært enerådende i offentlig sektor. Den tid kan være forbi, mener professor Haldor Byrkjeflot.

Publisert Sist oppdatert

New Public Management-styring, eller styring med fokus på blant annet resultatrapportering og måloppnåelse, har lenge vært det offentliges fremste våpen i kampen for mer effektivitet og smidighet i forvaltningen. Nå mener professor ved institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Haldor Byrkjeflot, at NPMs tid som eneste aksepterte styringsverktøy kan være over i offentlig sektor, og at man ser en pendelsvingning tilbake i retning av offentlig administrasjon basert på regelstyring og forutsigbarhet. Skylden må en lang rekke reformer ta.

- Vi har den siste tiden hatt en lang rekke reformer der samordning har stått i fokus. New Public Managements fokus på målstyring og resultatrapportering for enkelte enheter kan være vanskelig å forene med tanken om samordning og felles mål som de ulike reformene krever. Da kan det være behov for mer tradisjonell offentlig administrasjon, sier han.

Samtidig mener han mye av pendelsvingningen tilbake til offentlig administrasjon, og et byråkrati som i mange år ble oppfattet som traust og kjedelig, kan spores tilbake til at økonomiutdanningenes fokus på utvikling av lederteorier nå ikke er like enerådende som man fant for bare noen år siden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS