Ledelse

Nancy Pelosi med resolusjonen som slår fast at Donald Trump skal stilles for riksrett for andre gang.

Trumps banekvinne

80-åringen fra Baltimore har sittet i Kongressen siden 1987. Hun mente det var nødvendig med nok en periode da Donald Trump ble valgt til president.

Publisert Sist oppdatert

Da Nancy Pelosi, som «Speaker» i Representantenes hus, onsdag kveld annonserte resolusjonen som stiller president Donald Trump for riksrett for andre gang, ble det en «stor sak» at hun var ikledd den samme kjolen som første gang Trump ble tiltalt.

Første gang hun brukte den nå så berømte sorte «riksrettkjolen» var 19. desember 2019. Da ble Trump stilt for riksrett for maktmisbruk gjennom å ha presset ukrainske myndigheter til å iverksette etterforskning mot Joe Bidens sønn for å svekke Biden politisk før presidentvalget.

Den gang ble Trump frikjent av det republikanske flertallet i Senatet. Denne gangen er utfallet mer usikkert. Samtlige 222 demokrater mens10 av 211 republikanere i Representantenes hus stemte onsdag for riksrett.

Selve saken blir nok ikke gjennomført før etter at Joe Biden er innsatt som ny president 20. januar, men for Demokratene og Nancy Pelosi handler det om å statuere et eksempel og å forsikre seg om at Donald Trumps politiske karriere blir gravlagt en gang for alle.

Nancy Pelosi har hatt et mildt sagt anstrengt forhold til Trump helt siden han ble valgt første gang i 2016.

Faktisk hadde hun tenkt å trekke seg fra rikspolitikken etter presidentvalget i 2016, da hun var sikker på at hennes partifelle Hilary Clinton ville vinne. Pelosi hadde jobbet lenge med «Obamacare» − helsereformen til tidligere president Barak Obama − og så for seg at Clinton skulle rulle den ut over landet. Men Trump vant. Han hadde lovet å forkaste hele reformen. Så Pelosi så ingen annen mulighet enn å ta opp kampen mot Trump og fortsette som folkevalgt i Kongressen.

Nancy Pesosi representerer et av de aller sikreste demokratiske valgdistriktene i hele USA

Trump hater Nancy Pelosi. Gang på gang har han skjelt henne ut, og blant mye annet omtalt henne som «A sick Puppy».

Hvor personlig og dypt deres gjensidige forakt stikker, fikk en hel verden se da Donald Trump holdt sin årlige «tale til nasjonen» i Kongressen i februar i fjor. Først ville ikke Trump ta Pelosi i hånden, og etter talen – i stedet for å gi den sedvanlige, høflige applausen − rev Nancy Pelosi Trumps manuskript demonstrativt i to med alle TV-kameraene rettet mot seg.

Nancy Patricia Pelosi er utdannet statsviter og har en svært lang politisk karriere bak seg når hun nå går inn i sin tredje periode som «Speaker of the House». Da John F. Kennedy ble innsatt som president i januar 1961, var en ung og entusiastisk Pelosi til stede.

80-åringen fra Baltimore i Maryland ble valgt inn i Kongressen for første gang i 1987. Dermed gikk hun i sin fars, Thomas D'Alesandro Jr., politiske fotspor. Han hadde både vært kongressrepresentant for Maryland og borgermester i Baltimore.

Nancy Pesosi representerer et av de aller sikreste demokratiske valgdistriktene i hele USA − det åttende distrikt i California, som omfatter det meste av San Francisco. Her har demokratene holdt stillingen siden 1949 (!) og deres kandidat vinner setet i Kongressen med rundt 80 prosent av stemmene nesten ved hvert eneste valg.

Det er lenge siden Nancy Pelosi har følt behov for å drive valgkamp og stille til debatt i eget valgdistrikt. Selv håper nok 80-åringen at hun slipper det også neste gang det skal velges en representant fra åttende distrikt.

Etter inneværende periode ser hun for seg å trekke seg tilbake og endelig nyte litt pensjonisttilværelse sammen med sine fem barn og seks barnebarn.

Powered by Labrador CMS