Ledelse

En fugl flyr over Kyiv onsdag. Påskiltet står det 'Vi elsker Ukraina'. Kampen for demokratiet er blitt sterkere i flere europeiske land etter at Russland gikk til krig i Ukraina, mener Janne Haaland Matlary.

Ukraina-krigen kan gi demokratiet ny boost

Krigen i Ukraina kan ha reversert eller midlertidig stanset utviklingen av vestlige «gruppesamfunn» basert på identitetspolitikk, mener Janne Haaland Matlary.

Publisert Sist oppdatert

I sin nye bok «Demokratiets langsomme død. Den nye intoleransen» hevder professor Janne Haaland Matlary at det vestlige demokratiet er i ferd med å forvitre som følge av identitetspolitikk, kanselleringskultur, intoleranse, moralisering og stempling av politiske motstandere. Krigen i Ukraina kan imidlertid ha lagt en demper på denne utviklingen, mener professor Matlary.

− Med en krig midt i Europa, så virker ikke de problemene like viktige lenger. Paradoksalt nok, kan krigen i Ukraina faktisk føre til mer samhold i andre land. I alle fall på kort sikt, sier hun.

− Putin samler jo Vesten om sine opprinnelige og sentrale verdier. Ukraina er et eksempel på at det fortsatt finnes nasjonalt samhold og patriotisme. Dette fellesskapet viser seg nå, når det er krise.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS