Ledelse

Unngå dårlige reaksjoner i vanskelige situasjoner

Tips om hvordan du kan forberede deg for å unngå å reagere på en måte du kanskje angrer på.

Publisert Sist oppdatert

Noen ganger går vi forsvar. Andre ganger blir vi mer aggressive enn strengt tatt nødvendig. Først etterpå erkjenner vi hvordan vi burde ha reagert for å komme bedre ut av situasjonen. Lee Newman, professor i adferdsfag og lederskap ved IE Business School, gir i et innlegg i Harvard Business Review noen tips om hvordan man kan styre egne reaksjoner i vanskelige situasjoner i en mer gunstig retning:

  • Kjenn dine svake sider
    Lag deg en liste over situasjoner på jobben hvor det kan oppstå krevende øyeblikk. Situasjoner hvor du vet at det du sier og måten du reagerer på kan få stor betydning. Gå etterpå igjennom punktene på listen, og tenk igjennom: Hvordan arter dine "dårlige" reaksjoner seg i situasjoner som dette? Avbryter du? Blir du aggressiv? Blir du passiv? Detaljstyrer du? Er du rask til å dømme andre på negativt vis?
  • Forutse og planlegg
    Når du er klar over dine egne, negative reaksjonsmønstre, har du mulighet til å ta større kontroll ved å forutse og planlegge dine egne reaksjoner før situasjonene faktisk oppstår. Gjør du det, øker igjen sjansen for at du unngår de dårlige reaksjonene betydelig. Hvis du vet at du har en tendens til å avbryte i møter, legg en plan for hvordan du kan lytte på en bedre måte i neste møte.
  • Design dagene dine
    Evnen til å utøve selvkontroll varierer gjennom dagen og uken. Unngå legge opp samtaler som kan by på konflikter hvis du vet at du har lav selvkontroll eksempelvis sent på dagen eller den siste dagen i en travel arbeidsuke.
Powered by Labrador CMS