Ledelse

– Unngå snarveier

Rekrutteringsekspert Ole Petter Melleby i ISCO Group påpeker at langsiktighet og kritiske analyser må til for å kunne rekruttere til et godt prestasjonsmiljø.

Publisert Sist oppdatert

Ledelsesekspertene Jørn Bue Olsen og Jan Ketil Arnulf savner profesjonalitet i styrene og ledelsen i fotballklubbene, og peker på problemet ved at det kan være vanskelig å få rekruttert personer med rett kompetanse når disse skal gjøre jobben på dugnad.

Hodejeger Ole Petter Melleby ønsker å uttale seg om rekruttering på generelt grunnlag, men forteller at han har kjennskap til svært dyktige og engasjerte personer som gjør viktig, ulønnet arbeid for klubbene og Idretts-Norge.

Når man skal rekruttere, og unngå å gå i kortsiktighetsfella, må man sette seg grundig inn i organisasjonens langsiktige strategi, forteller han:

– Faren ved ikke å gjøre dette er at du kan bli lurt til å ta snarveier. Når du føler deg presset, eller ikke har hele bildet, hender det at du kan treffe beslutninger etter innfallsmetoden. Det er beheftet med stor risiko, og følgelig ikke gunstig, sier han.

Struktur, kultur og kompetanse

Ifølge Melleby bør de som skal rekruttere gjennomføre en kritisk og objektiv analyse av nåsituasjon og ønsket fremtidsbilde, inkludert strategi. Videre må en ha nødvendig respekt og forståelse for hvordan organisasjonen er bygget opp og de verdier og den kulturen som virksomheten preges av.

– Fra fotballverdenen er Rosenborg et eksempel her. Fra utsiden kan det synes som de etter Nils Arne Eggens tid beveget seg for langt vekk fra de verdiene og kulturen klubben sto for, med de følger dette fikk i forhold til manglende resultater inntil Kåre Ingebrigtsen tok over, sier han.

Han legger til at kandidatenes kunnskaper, erfaringer og personlige egenskaper må kartlegges grundig før de ansettes.
– Det handler om å bryte denne informasjon ned til kvantifiserbare parametre. Når du kan måle kompetansen på kandidaten, har du grunnlag for å mene noe om risikoen og potensialet ved den enkelte kandidaten, understreker han.

Realistiske forventninger

Tålmodighet er en viktig del av å ha en langsiktig strategi. I fotballverdenen kan dette bety å ha realistiske forventninger og ambisjoner,

– Noen klubber har dette, og ser ikke på det som en krise dersom det skulle ende med nedrykk. Kanskje man til og med har kalkulert med dette, sier Melleby.

Han påpeker at tilbakesteg kan gjøre vondt, men at et realistisk selvbilde kan bidra til at fallet blir mindre.

– Når du vet hvem virksomheten din er, og hva den står for, vil du trolig være mer kritisk og treffe rett beslutning på hvem du skal ansette. Er du ikke der ennå, bør du jobbe med å finne tilbake til ditt rette jeg, avslutter han.

Rekrutteringsekspert Ole Petter Melleby i ISCO Group påpeker at langsiktighet og kritiske analyser må til for å kunne rekruttere til et godt prestasjonsmiljø.

Powered by Labrador CMS