Ledelse

Verdens best likte leder: Paven mer pop enn Obama

Publisert Sist oppdatert

WIN/Gallup har spurt 1000 mennesker i 64 land om hva de mener om verdens ledere. Vanligvis dreier disse undersøkelsene seg om politiske ledere, og de siste par årene har USAs Barack Obama stukket av med seieren som mest poppis. Men da meningsmålerne også spurte verdens befolkning om Pave Frans, gikk han forbi den amerikanske presidenten med god margin.

Paven får en netto-score på +41 – det er differansen mellom andel som er positive og negative i sin holdning til den enkelte leder.

Obama scorer +30, og må dermed ta til takke med andreplass.

Paven scorer høyest i Latin-Amerika, USA og Europa – med Portugal og Filippinene som de to landene han er aller mest populær i. Naturlig nok er han mer populær blant kristne katolikker og mindre likt blant buddhister og muslimer.

Paven er minst populær i Algerie, Palestina og Tyrkia, ifølge undersøkelsen. Likevel mener WIN/Gallup at Pave Frans scorer oppsiktsvekkende høyt på popularitetsbarometeret.

– Paven er en leder som når lenger ut enn sin religion. Et flertall av verdensbefolkning, uavhengig av religion, og geografisk tilhørighet har en positiv oppfatting av ham, sier toppsjefen i WIN/Gallup International Jean-Marc Leger i en uttalelse.

På en tredjeplass, etter Pave Frans og Obama, finner vi Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Hun får en nettoscore på +13 på popularitetsbarometeret.

Slik scorer verdenslederne

Prosentandel som har svart at de er «svært positiv eller positiv» og «svært negativ eller negativ» til den enkelte, samt differansen mellom positiv og negativ (netto-score).

Positiv Negativ Netto-score
Pave Frans5412+41
Barack Obama (USA)5929+30
Angela Merkel (Tyskland)4229+13
David Cameron (Storbritannia)3228+10
Francois Hollande (Frankrike)3529+6
Narendra Modi (India)2420+4
Dilma Rousseff (Brasil)2423+1
Xi Jinping (Kina)2730–3
Vladimir Putin (Russland)3343–10
Kong Salman (Saudi-Arabia)2031–11
Hassan Rouhani (Iran)1932–13

Powered by Labrador CMS