Ledelse

Vil ikke jobbe globalt

FRA PAPIRAVISEN: Norske ledertalenter er ikke interessert i internasjonale karrierer, ifølge ny undersøkelse. Særlig vanskelig er det å rekruttere kvinner. - Nå må de skaffe seg internasjonal erfaring, sier Nils Øveraas i Accenture Norge.

Publisert Sist oppdatert
- Kan bidra til å endre kvinnesynet

- Det er en klar sammenheng mellom en virksomhets talenthåndtering og dens lønnsomhet, men bare to av fem yrkesaktive kvinner føler seg rustet til å konkurrere om en karriere på det internasjonale markedet.

Det forteller Nils Øveraas, administrerende direktør i Accenture Norge. Han er også nordisk ansvarlig for humankapital i det globale konsulentselskapet, som har 183.000 ansatte over hele verden. Denne uken kunne Øveraas presentere en ny undersøkelse over hvem som nå føler seg klare til å jobbe internasjonalt, i forbindelse med rapporten «Internasjonalisering, rekruttering og mangfold» som tirsdag ble lansert av Innovasjon Norge, NHO, Barne- og likestillingsdepartementet og rådgivningsfirmaet Vipe.

Øveraas råder særlig kvinner til å søke seg til stillinger utenlands for nettopp å kunne delta i de mange karriereløpene som blir stadig mer internasjonalisert.

Norge i bunnen

- Vi har globalt sett et ekstremt apparat for talentutvikling. For eksempel behandlet HR-avdelingen i India i fjor 355.000 jobbsøknader. Å håndtere nasjonale talenter blir dermed et komplekst bilde, med store krav til HR-organisasjonene og deres ledelse, forteller han.

- Vi har fire generasjoner inne i organisasjonen samtidig: Babyboomerne fra 1940-tallet og de etterfølgende generasjonene x, y og z. I Europa dominerer babyboomere, i Asia dominerer generasjon x, y og nettgenerasjonen z. Generasjonene har forskjellige måter å arbeide på. De har også ulik tilnærming til å jobbe internasjonalt. I den undersøkelse vi foretok, svarte menn og kvinner fra India, Kina, Brasil og Sør-Afrika - med overvekt på kvinner fra Sør-Afrika - at de var klare til å jobbe globalt. Norge, sammen med Spania, Sverige, Storbritannia og Frankrike bunnet listen. Generasjon x og y dominerer i Kina og Sør-Afrika, og har hatt en god økning i Sverige og Storbritannia - men ikke i Norge, fortsetter Øveraas.

factbox_23

- Kan bidra til å endre kvinnesynet
Powered by Labrador CMS