Ledelse

Opposisjonen er kritisk til hvordan næringsminister Trond Giske (Ap) har kommet inn helt mot slutten av prosessen med kandidater til styrene i statlige selskaper. Tirsdag kommer innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen etter høringene om utøvelse av statlig eierskap.

Ville gi Giske instruks om reforhandling av lederlønn

(NTB): De rødgrønne partiene i kontrollkomiteen diskuterte om de skulle kreve at Trond Giske ba statlige selskaper om å reforhandle ledernes lønn.

Publisert Sist oppdatert

Kontroll- og konstitusjonskomiteen kommer tirsdag med sin innstilling om næringsministerens eierskapsutøvelse. Frontene mellom regjeringspartiene og opposisjonene skal ha vært uvanlig harde.

Samtidig førte rødgrønn uenighet om formuleringer til at innstillingen ble utsatt en uke.

Ifølge Dagens Næringsliv (DN) hadde SV formulert en tekst på vegne av de rødgrønne hvor de krevde at næringsministeren skulle pålegge styrene i Norsk Hydro og andre hel- og deleide statlige selskaper å reforhandle lederlønningene.

– SV måtte gi etter

I neste versjon var også flere selskaper navngitt, med formuleringer om at lønnsutviklingene i de heleide selskapene må snu. Men Ap skal også ha satt seg på bakbeina her. Sammen med Sps Per Olaf Lundteigen overstyrte Aps fraksjonsleder Martin Kolberg de sterke formuleringene Hallgeir Langeland (SV) ønsket, sier avisas kilder.

Kolberg vil ikke kommentere de interne diskusjonene, men sier et slikt pålegg ville vært uaktuell Ap-politikk.

De borgerlige partiene i komiteen skal, etter NTBs opplysninger, til slutt ha samlet seg om å kreve en gjennomgang av praksisen ved leder- og styreutnevnelser i selskaper der staten har store eierinteresser.

Regjeringspartiene skal også gå inn for at de ulike eierdepartementene gir styrene i statseide selskaper i oppdrag å gå gjennom de samlede økonomiske godtgjøringene for administrativ leder.

– Ikke holdbart

I innstillingen, som legges fram i Stortinget tirsdag ettermiddag, er det trolig ikke mye kritikk igjen knyttet til de konkrete sakene som var utgangspunkt for høringene.Saksordfører Per-Kristian Foss (H) sier at kritikken som Høyre nå står bak, retter seg mot prosessen.

– Vi kritiserer ikke at han har utnevnt partifeller, men måten det er blitt gjort på, der Giske kommer inn helt mot slutten. Etter at alle andre kandidater er vurdert og kvalitetssikret av eksterne konsulenter – så kommer han med et navn og sier at her er min kandidat, den må dere ta. Det er ikke holdbart, sier Foss til NTB.

Foss sier til Adressa at det ikke er grunn til å stille mistillitsforslag mot næringsministeren. Dette ville også uansett blitt stoppet av de rødgrønne.

Styringsrett

Senterpartiets medlem i komiteen Per Olaf Lundteigen sier at selv om regjeringspartiene var «grunnleggende uenige» i behovet for en høring om statlig eierskap, kom det likevel noe godt ut av det.

– Opposisjonens hardkjør har ført til at vi har fått behov for å klargjøre hva vi mener er formålet med statlig eierskap. Poenget er at eiendomsrett gir styringsrett, uansett om den er privat eller offentlig. Her får vi belyst et skarpt skille i norsk politikk, sier han.

SVs komitémedlem Hallgeir Langeland sier til DN at det framover blir mer aktive generalforsamlinger i statlige selskaper, i samsvar med rødgrønn politikk. Aps Martin Kolberg betegner det bare som en bekreftelse av den eksisterende linjen, og sier Giske nå har Stortinget i ryggen til å fortsette med å temme lederlønningene.

(NTB)

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS