Leder

Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Begrens tredje vaksinedose

Når verden skriker etter koronavaksiner, bør ikke Norge grabbe til seg vaksiner til tredje vaksinering av friske 65-åringer. En slik politikk bør ikke Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum være bekjent av.

Publisert Sist oppdatert

Når regjeringen vil tilby alle friske eldre over 65 år en tredje dose koronavaksine, kunne enn forventet at KrF slo i bordet og toget ut fra regjeringskontorene. Men vi hører ikke et pip fra den kanten.

Det er lov å håpe på at Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum i regjeringserklæringen gjør det klart at de ikke vil føre en slik politikk.

For få dager siden kom Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp og tidligere helseminister, hjem fra Mali i Vest-Afrika. Her er bare 2,1 prosent av befolkning vaksinert.

– Det jeg fikk vite, var at folk ønsker vaksiner, helsevesenet er klare til å sette dosene, men de har ingen vaksiner å gi. Fattige land får ikke tilgang til vaksiner fordi stadig flere rike land gir friske en tredje dose som «booster», samtidig som helsepersonell i afrikanske land er uvaksinerte, sier Høybråten til VG.

Han ber innstendig rike land vente med å gi tredje dose til friske personer.

Generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp betegner regjeringens beslutning om å tilby koronavaksiner til alle over 65 år som «helt feil og usolidarisk»

Hun mener ulikheten i verdens tilgang til vaksiner er grotesk.

De to generalsekretærene minner om at viruset kan mutere og slå tilbake som en bumerang hvis Norge, Europa og USA setter seg selv først.

Sannsynligvis vil de ikke nå fram med sine protester.

Alt tyder på at politikerne ikke vil utfordre opinionen når det gjelder Covid 19.

Myndigheten har jaget mye frykt for Covid 19 inn i befolkningen. Folk svarer med å kreve maksimal beskyttelse.

Norge har en rundt en million vaksiner på lager. De går snart ut på dato. Det er fornuftig å bruke disse på mennesker som er i risikogrupper. Til disse hører de eldste. Da snakker vi om mennesker i 80 og 90-årene.

Leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund mener helsearbeidere på akuttmottak, intensivavdelinger, jordmødre og ansatte i kommunal eldreomsorg skal få en tredje dose.

Om så mange sykepleiere skal få en tredje dose, kan diskuteres. Sykepleiere som er direkte kontakt med mennesker som blir smittet, bør i alle fall stå først i køen.

Det er i de rike landenes egeninteresse at den fattige del av verdens befolkning blir vaksinert.

– Ingen er trygge før alle er trygge. Så samtidig som vi fortsetter jobben med å beskytte vår egen befolkning, må vi fortsette innsatsen for at mennesker i andre land får tilgang til vaksiner, sa Høie på en pressekonferanse tirsdag.

Han minner også om at Norge har bidratt til 31 millioner vaksinedoser.

FHI har forstått at regjeringen ønsker å tilby en tredje dose. De leverer de argumenter regjeringen trenger – og opinionen vil ha.

FN har bedt de rike landene om å vente med å tilby en tredje vaksinedose. Det øret hører ikke de rike landene på.

Regjeringen holder fast på at de vil prioritere vaksiner til nordmenn.

Norge skal sette alle de dosene vi mener sikrer oss best. Det som blir til overs, skal gå til de fattige landene, først og fremst Afrika.

De rike landene avsto i vinter å dele tilgjengelige vaksiner. De valgte å dekke eget behov først.

Så kom oppfordringen om å vente med den tredje dose. Nå er den skansen også i ferd med å falle.

De rike landene insisterer på at de har rett til å forsyne seg først. Det ser ut til at det er denne politikken som skal følges i månedene framover.

Så seint som 16. september mente Folkehelseinstituttet (FHI) at det så langt ikke var grunnlag for å tilby en tredje dose koronavaksine.

Siden den tid har Storbritannia, Frankrike og Tyskland blant annet startet med å gi en tredje dose. Danmark vil gi en tredje dose til alle. I Sverige tilbyr de tredje vaksinedose til de over 80 år.

Det er ikke forskning eller erfaringer som gjøre at Folkehelseinstituttet endrer syn. De følger med strømmen.

Det er usikre faglige vurderinger som ligger til grunn, og i alle fall ikke etiske. Det er politikk.

FHI har forstått at regjeringen ønsker å tilby en tredje dose. De leverer de argumenter regjeringen trenger – og opinionen vil ha.

Spørsmålet er om 60-åringene vil forholde seg i ro eller om de også krever å få en tredje dose – for sikkerhets skyld.

Ellers er det et paradoks at vi her på berget fortsatt er så opptatt av Covid 19 som nesten ingen dør av lenger. Myndighetene regner med at flere hundre, kanskje opp mot 1000 vil dø av ulike typer influensa de kommende månedene.

Powered by Labrador CMS