Leder

Lan Marie Berg før landsmøtet til MDG.

Bomskudd om mistillit til Lan Marie Berg

Finn på noe bedre enn mistillit til Lan Marie Berg. Politikken har ikke gått så til de grader av skaftet at Rødt og opposisjonen bør plage seg selv med å lage byrådskrise på en fillesak.

Publisert Sist oppdatert

Oslo nye reservevannsløsning ligger an til å ville koste 17,7 milliarder kroner. Det er 5,2 milliarder mer enn tidlige antatt.

Da den ansvarlige byråden, Lan Marie Berg, fikk vite det, sendte hun ikke ut en pressemelding eller informerte byrådet. Hun satte i gang Vann -og avløpsetaten for å finne ut hva som var grunnen til kostnadsøkningen og om noe kunne gjøres for å kutte kostnader.

En måned seinere engasjerte hun Holte Consulting for å kvalitetssikre prosjektet.

Poenget var at «alle steiner skulle være snudd» før hun gikk til bystyret og ba om at rammen måte utvides.

Da bystyret i midten av mai fikk seg forelagt saken i forbindelse med revidert budsjett, får Berg krass kritikk for at bystyret ikke hadde blitt informert tidligere.

Det ble høring for to uker siden og Lan Marie Berg sa som sant er, at hun kunne ha informert bystyret tidligere. Men de kunne ikke ha foretatt seg noe som helst. Saken måtte undersøkes og kvalitetssikres.

Lan Marie Berg har ikke sittet med hendene i fanget. Hun har gjort det som måtte gjøres.

Opposisjonen kan gjerne synse om at de burde ha blitt informert tidligere.

Når Frp med støtte fra Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) velger å framsette et mistillitsforslag, burde de andre opposisjonspartiene og Rødt viftet det vekk like enkelt som en vifter vekk en mygg.

Istedenfor svarer de at dette er alvorlige saker og at de må gå i tenkeboksen i sommervarmen.

Rødt har ingen ting å vinne på en byrådskrise i Oslo. Det er like godt å innse det jo før jo heller – og la Lan Marie Berg sykle videre som byråd

Mediene elsker saker der et mulig drama er på gang. Lan Marie Berg, landets mest utskjelte politiker, nå også møtt med mistillit.

Til og med Klassekampen følger opp med «risikerer å bli veltet» denne uken – ikke fra sykkelen, men fra byrådstaburetten.

I teorien kan hun bli det. I teorien er det mye som kan skje med noen og enhver.

Men byrådsleder Raymond Johansen vil aldri vrake MDGs mest profilerte polititiker, og Rødt i Oslo er ikke smittet av så mye uforstand at de vil tvinge Raymond Johansen til å stille kabinettspørsmål.

Høyre, Venstre og KrF fremstår som «flisespikkepartier» om de stemmer for mistillit mot Berg.

De er mer tjent med å la Frp og FNB plaske alene i mistillitens badevann.

Det som foregår i Oslo er et politisk spill. Når det først skal spilles, vil MDG også være med, men på andre premisser.

Rasmus Hansson (MDG) hevder det dreier seg om å ydmyke en politisk rival, og på Facebook skriver Une Bastholm (MDG) om «mugne, patriarkalske fordommer og kjønnsstereotypier som mistenkeliggjør resultatrike kvinner».

Det er tydelig at MDG ikke aksepterer det de oppfatter som en mistillitskampanje mot en av deres fremste frontfigurer.

De angriper med de våpen de har for hånden.

Opposisjonen er forståelig nok kraftig provosert over påstandene fra Hansson og Bastholm.

Eivor Evenrud, gruppeleder for Rødt, sier til Aftenposten at de jobber ryddig og grundig med saken og at hun ikke finner seg i å bli beskyldt for mugne, patriarkalske fordommer».

Andre representanter fra opposisjonen mener omtrent det samme.

Når det handler om mistillit til en person, er det ikke så enkelt å skille sak og person. Derfor må opposisjonen finne seg i at MDG trekker kvinnekortet.

MDG har havnet i en grøft de selv har vært med å grave.

Byrådsleder Raymond Johansen gjentar i Aftenposten fredag at han har tillit til Lan Marie Berg. Det betyr i praksis at hun sitter like trygt som Raymond Johansen.

Hvis Rødt stemmer for mistillit til Lan Marie Berg, går byrådet av.

Rødts leder, Bjørnar Moxnes, har nå fått saken på sitt bord.

Han vet at det kreves saker med et politisk innhold og appell til velgerne om en skal kjøre på mistillit.

Jobben i Oslo blir å bidra til at Rødt kommer seg om at den grøfta de har ramlet i.

Rødt har ingen ting å vinne på en byrådskrise i Oslo. Det er like godt å innse det jo før jo heller – og la Lan Marie Berg sykle videre som byråd.

Powered by Labrador CMS