Leder

Fellesforbundets leder Jørn Eggum vil ha Senterpartiet med på å presse regjeringen til å endre strømpolitikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Magne Lerø: Eggum med Sp på krigsstien

Når sentralstyremedlem i Ap og leder av Fellesforbundet, Jørn Eggum, drar til Sps landsmøte for å kjempe mot Jonas Gahr Støres strømpolitikk, viser det hvor dyp uenigheten i Ap er.

Publisert Sist oppdatert

Fellesforbundet er tungvekteren i LO når det gjelder industri- og energipolitikk. De forventer å få gjennomslag for saker de mener er avgjørende for industriens framtid. De har et radikalt annet syn på strømpolitikken enn Jonas Gahr Støre og flertallet i partiets ledelse.

Fellesforbundet og Senterpartiet er i hovedsak enige. De har også SV med på laget.

Jørn Eggum, Fellesforbundets leder, sier til Klassekampen at han akter å gjøre det for å få støtte for sitt syn i Senterpartiet og SV. Derfor er han til stede når Sp åpner sitt landsmøte i dag.

Eggum trenger ikke bruke overtalelseskunster for å få Sp med på å slå i bordet. Frustrasjonen over strømprisene er om mulig enda større i Senterpartiet enn i Fellesforbundet.

Fellesforbundet vil ha et to-prissystem for strøm. Det har også Marit Arnstad (Sp) tatt til orde for. Det betyr én pris for norske bedrifter og forbrukere og en høyere pris for den energien vi sender via kablene til utlandet.

De vil også opprette et statlig strømsalgsselskap som kan inngå langsiktige avtaler med kraftleverandørene som igjen tilbyr fastprisavtaler til bedrifter og husholdninger. Det har SV tatt til orde for.

Eggum sier at staten ikke kan fortsette med å ta inn kjempehøye inntekter gjennom kraftselskapene og fra gassalg til Europa, og tilby bedrifter og husstander svindyr strøm – for at staten så deler ut støtte fordi prisene blir for høye for folk flest.

Bedriftene blir i alle fall taperne i dette opplegget.

Eggum vil ikke ha det sånn. Han vil heller ikke sitte med hendene i fanget og vente på hva det regjeringsoppnevnte utvalget, som skal vurdere mulige modeller for prising av strøm, kommer fram til.

Aasland vil vente på utvalget

Jonas Gahr Støre og Terje Aasland har lagt opp til at de skal komme seg velberget gjennom Aps landsmøte ved å vise til at utvalget skal vurdere alle de spørsmål som er framme i debatten.

Det er ikke godt nok for Eggum. Han vil ikke smøre seg med tålmodighet. Han vil ha et vedtak på landsmøtet i mai som gir klar beskjed om betydelige endringer i dagens markedsbaserte, EU-tilpassede system.

Aps fremste folketaler, Trond Giske, vil entre talerstolen på landsmøtet og gi sin fulle støtte til Jørn Eggum.

Handlingsrommet i EØS-avtalen skal testes ut. Det vil være et krav fra Sp, SV og kanskje et flertall på Aps landsmøte. Jonas Gahr Støre skal sendes som representant for søkkrike-Norge med beskjed om at rikingene i nord vil ha lavere strømpriser enn resten av Europa.

Om Eggum må ta innover seg at hele EØS-avtalen kommer i fare om Norge melder seg ut av strømmarkedet, vil han ta skrekken. Norsk industri vil ikke skrote EØS-avtalen.

Marit Arnstad advarer

Det er blitt hevdet at diskusjonen som foregår i EU om endringer i energipolitikken, vil gjøre det lettere for Norge å få gjennomslag for et to-prissystem. Marit Arnstad er ikke overbevist. Hun mener utviklingen i EU kan gjøre det vanskeligere og sier til Dagbladet at Norge må komme seg ut av Acer-samarbeidet om Norge skal ha mulighet til å ta styring over strømprisene.

Det Jørn Eggum vil høre fra Jonas Gahr Støre, er hvordan statsministeren vil sikre at Norge ikke ender opp med strømpriser på nivå med Tyskland. Før han får høre det, setter han ikke fra seg stridsøksa.

Powered by Labrador CMS