Å droppe Danby Choi som 17.mai-taler vil være en kansellering Oslo ikke bør være bekjent av

Magne Lerø: Vi tåler kontroversielle 17. mai-talere

Når Subjekt-redaktør Danby Choi er invitert til å holde 17. mai-tale i Oslo, må 17. mai-komiteen stå bak ham. Vi feirer frihet og ytringsfrihet, ikke kansellering, munnkurv og politisk korrekthet.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke ble det klart at redaktøren i Subjekt, Danby Choi, skal være 17. mai-taler i Oslo. Han er ikke alene om å ha taleroppdrag i hovedstaden denne dagen. 

17.mai komiteen har som vanlig fordelt oppgaven med å hente inn talere til en rekke arrangementer til de ni partiene som er med i komiteen. 

Høyre fikk i år ansvar for seremonien ved Vår Frelsers gravlund, ved Henrik Ibsens grav. Her skal Danby Choi skal holde en tre minutters tale. 

Oslo Høyres medlem i komiteen, Mehmet Kaan Inan, sier til NRK at han valgte Choi fordi han mener det er viktig å velge en person som skiller seg ut og som tør å kritisere etablerte sannheter. 

Danby Choi vil ikke servere svada. Det er det mange nok som gjør denne dagen. Han er klok nok til ikke å bruke anledningen til å provosere, men han vil si det han mener. 

Vi kan forvente at Choi vil snakke varmt om frihet, rett til å ytre seg selv om andre opplever det som provoserende og krenkende og betydningen av en ekte og sannferdig dialog i samfunnet for å sikre demokratiet. 

Danby Choi har de siste årene markert seg som en tydelig stemme mot «woke», kanselleringskultur og meningsmessig ensretting. Han har inntatt en rekke kontroversielle standpunkt, og kritikere har plassert ham langt ute på høyresiden. 

Da det ble kjent at han skulle tale 17. mai, startet TikToker Anine Olsen en underskriftskampanje med navnet «NEI til at dem som offentlig støtter voldtektsmenn skal holde tale på 17. mai i Oslo».

Kampanjen fikk 15.000 underskrifter før den ble avsluttet. Hun sier til NRK at når 15.000 skriver under på kort tid, så håper hun at Høyre lytter til velgerne. 

Det var i november Subjekt-redaktøren stilte opp på en TikTok-video med en mann som er dømt for seksuell omgang med en mindreårig. Opptaket avslutter med at Choi stryker mannen på ryggen og sier «dette kommer til å gå bra».

Danby Choi beklaget i etterkant videoen og innrømmet at han viste dårlig dømmekraft. Men han har aldri ment å forsvare seksuell omgang med mindreårige. 

Komitémedlem Geir Lippestad (Sentrum) sier til NRK at han stusser «veldig» på valget av Choi og at han ønsker seg en mer «samlende» taler. 

– 17. mai er en dag hvor vi feirer det som er samlende for oss som nasjon. Der vi står sammen om de grunnleggende tingene som følger av Grunnloven, og ikke trekker opp splittende og kontroversielle diskusjoner akkurat den dagen, sier Lippestad til NRK. 

Bystyrerepresentant og medlem i 17. mai-komiteen i Oslo, Sulaksana Sivapatham (SV) bekrefter at saken blir et tema på 17. mai-komiteens møte torsdag. Komitémedlem og bystyrerepresentant Tamina Sheriffdeen Rauf (Ap) sier hun på møtet kommer til å gi uttrykk for at hun synes det er fryktelig uheldig at Danby er valgt som taler. 

Høyre sier på sin side at de står fast på invitasjonen. Danby Choi sier han er klar for å tale.

Lippestad, Sivapatham og Rauf må selvsagt fritt kunne kritisere det Danby Choi står for og at Høyre har valgt å gi ham taleroppdraget. Vi kan leve med uenighet i 17.mai-komiteen. God 17.mai-steming er ikke avhengig av konsensus.

Høyre har holdt seg til tradisjon og avtale. Det har aldri vært snakk om at en samlet komite skal godkjenne alle talere. Det er nettopp ved å gi ni partier oppdraget med å finne talere vi får en god spredning både med hensyn til profil, meninger og hva de representerer. 

Lippestad, Sivapatham og Rauf har rotet seg inn på en blindvei når de tar til orde for å vurdere om invitasjonen til Choi bør trekkes tilbake. Den slags kansellering knyttet til 17.mai kan ikke Oslo være bekjent av.

Powered by Labrador CMS