Samfunn

Samtlige fem statsministre de siste 20 årene har avslått innsyn i saker eller dokumenter av offentlig interesse. Her Erna Solberg.

100 prosent hemmelighold

Ingen klager på hemmelighold i statsapparatet har ført frem de siste 20 årene. Jusprofessor vil kutte ut regjeringen som klageorgan.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Dagsavisen.

På 20 år har ingen klager over hemmelighold i statsapparatet ført frem hos forvaltningens øverste klageinstans, Kongen i statsråd.

Samtlige statsministre de siste 20 årene, uavhengig av parti, har opprettholdt departementets avgjørelse, og har avslått innsyn i offentlige saker eller dokumenter av offentlig interesse.

Nå ønsker jusprofessor og ekspert i offentlig klagerett, Jan Fridthjof Bernt å oppheve ordningen.

– Når man ser at det i praksis aldri gis medhold hos Kongen i statsråd, er det en klar indikasjon på at det heller ikke gjøres en selvstendig vurdering, slik loven krever, sier han til Dagsavisen.

Han mener det er på tide å kutte ut regjeringen som klageorgan, og heller la alle saker gå direkte til Sivilombudsmannen når departementet opprettholder sitt standpunkt av to grunner:

– For det første er ikke regjeringen egnet til å gjøre vanskelige juridiske vurderinger. For det andre har de ikke et eget saksbehandlingsapparat som kan foreta en selvstendig faglig vurdering, sier han til avisen.

Powered by Labrador CMS