Samfunn

Orkanen Dorian som herjet på Bahamas har så langt kostet minst 50 mennesker livet. Men antall døde ville trolig vært mye høyere uten ny værmelding-teknologi.

20 prosent av oljefondet kan styrke verden mot klimakatastrofer

Store summer kan spares ved å ta klimarisiko på alvor.

Publisert Sist oppdatert

Hvis verden investerer 1800 milliarder dollar i klimaløsninger, kan 7100 milliarder dollar spares inn. 1800 milliarder dollar tilsvarer omtrent 20 prosent av verdien til oljefondet.

En ny rapport fra Global Commission on Adaption har lagt frem fem forslag til prosjekter som vil gi en økonomisk avkastning på 400 prosent eller om lag 7100 milliarder dollar i fremtiden.

Klima-kommisjonen ble utpekt under Ban Ki-moons FN-lederskap og har i mandat å oppmuntre til utviklingen av klimaløsninger gjennom teknologi, planlegging og investering.

Ban Ki-moon leder i dag gruppa sammen med stor-filantrop Bill Gates and Verdensbanksjef Kristalina Georgieva.

Rapporten trekker frem fem områder.

  • Forbedre tidlige varslingssystemer for naturkatastrofer

  • Styrke infrastruktur og gjøre den mer robust

  • Mer effektiv forvaltning av avlinger og vannressurser

  • Bevare mangrove-trær som beskytter tropiske kystsamfunn mot oversvømmelse

  • Bedre styring av verdens vannressurser

Av disse fem kan man spare aller mest ved å investere i tiltak som styrker varslingssystemer for naturkatastrofer som storm og oversvømmelse.

Å varsle om en naturkatastrofe 24 timer før den inntreffer kan bidra til å minimere skaden med 30 prosent.

I utviklingsland kan man spare 16 milliarder dollar hvert år dersom man investerer 800 millioner dollar i slike varslingssystemer, mener rapport-forfatterne.

For bare 30 år siden tok en enkelt naturkatastrofe livet av mange flere mennesker enn i dag. I 1991 døde 138.000 mennesker da en syklon inntraff i Bangladesh. Da syklonen Fani traff landet i år var det fem som måtte betale med livet. Rapporten konkluderer med at dette er takket være utviklingen av varslingssystemer og bedre kriserespons.

Mange flere ville sannsynligvis måttet betale med livet under orkanen Dorian i Bahamas hadde det ikke vært for værmeldings-teknologi.

Teknologien gjorde det mulig å se orkanens utvikling hele fem dager i forveien, forklarer en representant for World Meteorological Organization (WMO) til nettstedet The Verge.

Mange liv og ressurser kan spares om man snur håndtering av naturkatastrofer på hodet: Istedenfor at regjeringer og forsikringsregnskap gjør regnskap på hvor mye som må erstattes etter en naturkatastrofe, er det mye som kan spares på å investere allerede før skaden er skjedd.

FN konkluderte i 2018 med at ulike typer ekstremvær har kostet verden minst 19.000 milliarder kroner de siste 20 årene.

Powered by Labrador CMS