Samfunn

Gruvearbeidere i Den demokratiske republikken Kongo.

2017 vippepunkt for elbiler

Elbilveksten eskalerer kampen om metallene - som forflytter seg til gruvene i Kongos jungel.

Publisert Sist oppdatert

Verdens største gruveselskap, BHP Billiton, sier 2017 kommer til å bli sett på som et historisk år for elbiler. BHP er en stor produsent av noen av de viktigste innsatsfaktorene i elbiler, blant annet kopper og nikkel. Selskapet tror nå etterspørselen etter slike metaller kommer til å skyte i været i takt med elbilveksten.

Ifølge Arboud Balhuizen som er markedsdirektør i BHP Billiton og som snakket på et Reuters-arrangement i Singapore denne uken, vil det finnes 140 millioner elbiler i 2035. Det vil i så fall utgjøre 8 prosent av den forventende globale bilparken og det innebærer en eksplosiv vekst. I sommer anslo konsulenter i IDTechEx at den elektriske bilparken kom til å bestå av mellom 9 og 20 millioner elbiler i 2020.

Kamp om kopper

Med veksten er det først og fremst kopper elbil-prodsentene kommer til å knives om. Det kan gå med fra 40 til opp mot 80 kilo kopper i en elbil, til ledninger og batterier. Til sammenligning trengs det kun 23 kilo kopper i en vanlig bensinbil.

I dag er global etterspørsel etter kopper på rundt 24 millioner tonn per år. Men rapporter utarbeidet for gruvebransjen har pekt på at behovet for kopper kommer til å øke med 9-gangeren frem mot 2030.

Kobolt fra Kongo

Denne uken ble det også klart at Volkswagen har forsøkt å sikre seg langsiktige leveranser av metallet kobolt som inngår i elbiler som et biprodukt av kopper og nikkel og bidrar til å øke levetiden på batteriet.

Ifølge Reuters ønsker Volkswagen kontrakter med 10 års løpetid. Etter dieselgate har Volkswagen forpliktet seg til å investere opp mot 20 milliarder euro i nullutslippsbiler innen 2030.

Men flere av de nødvendige metallene må man langt for å skaffe. Det er for eksempel Den demokratiske republikken Kongo som årlig dekker 65 prosent av verdens etterspørsel etter kobolt. Ifølge Reuters har det vært flere rapporter om barnearbeid i Kongolesiske gruver.

Prisen på kobolt har økt fra 10 dollar per pund i begynnelsen av 2016 til 30 dollar i september 2017.

Powered by Labrador CMS