Næringsliv

3000 eierskifter i Akershus

Hele 3000 bedrifter bare i Akershus står foran et eierskifte de neste 10 årene.

Publisert Sist oppdatert

En eldrebølge kommer til å skylle inn over Bedrifts-Norges framover, på linje med befolkningen for øvrig. Det viser en kartlegging Menon Business Economics har gjort for Eierskiftealliansen i Akershus.

Kartleggingen er den første oversikten i Norge over hvor mange bedrifter i et område som står foran et eierskifte framover.

Den viser at 3000 bedrifter i Akershus har en majoritetseier som er 55 år eller eldre. Disse eierne sysselsetter rundt 16 000 mennesker og omsetter for til sammen 16,2 milliarder kroner i året.

Ny allianse.

- Hjørnesteinsbedrifter i lokalsamfunnet kan gå tapt hvis eierskifte ikke håndteres og støttes på en god måte, sier Geir Samdal, som driver Generasjons- og Eierskifte Senter, gess.no. Samdal er prosjektleder for Eierskiftealliansen i Akerhus, som ble dannet på initiativ fra NHO Oslo og Akershus, og for øvrig består av Handelens og Servicenæringens Hovedorganisasjon, Bedriftsforbundet, Fokus Bank, Nordea og Sparebank1.

- Småbedriftenes betydning for arbeidsplasser og verdiskaping krever oppmerksomhet og anerkjennelse fra samfunnet. Det har Akershus Fylkeskommune innsett og støtter dette prosjektet økonomisk, sier Kristian Skjølaas, næringspolitisk leder i NHO Oslo og Akershus. Han understreker hvor viktig det er å legge til rette for vellykkede generasjons og eierskifter i bedrifter for å hindre at de legges ned.

Nettopp det er grunnen til etableringen av Eierskiftealliansen.

Åpne møter.

Eierskiftealliansen arrangerer jevnlig møter for bedriftsledere med generasjonsskifte som tema. Kristian Skjølass inviterer bedriftsledere til å delta på møtene som vil bli avholdt utover våren. Han mener de har klart å skape en unik allianse mellom næringslivets organisasjoner, banker og Akershus fylkeskommune, som er det første fylket som etter hans mening tar småbedriftenes behov på alvor.

- Markedet for kjøp og salg av bedrifter fungerer ikke godt nok. Rådgivningsmarkedet innenfor eierskifte er uoversiktlig for mange, sier Samdal. Han mener det understreker behovet for informasjon og «hjelp» til småbedrifter.

Flest i Asker og Bærum.

Menons kartlegging viser at antall bedrifter med majoritetseiere på 55 år eller mer varierer fra område til område i Akershus fylke.

I Follo skjer nesten 15 prosent av verdiskapingen i bedrifter som er eid av eiere over 55 år. Det er tilfellet for Øvre Romerike også. På Nedre Romerike er 7,5 prosent av verdiskapningen eid av eiere som er 55+, mens de i Asker og Bærum er 4 prosent.

Antallet bedrifter som går mot et eierskifte de neste 10 årene er 687 i Follo, 317 på Øvre Romerike, 680 på Nedre Romerike, mens det er hele 1 290 bedrifter i Asker og Bærum.


Powered by Labrador CMS