Samfunn

Advarer mot handelskrig

Statsminister Jens Stoltenberg advarer G20-landene mot å starte handelskriger. Det kan ramme norske arbeidsplasser, mener han.

Publisert Sist oppdatert

I dag samles statssjefer fra de tjue viktigste økonomiene i verden til toppmøte i Sør-Korea. Stoltenberg sier til Aftenposten at han frykter den tiltakende dragkampen om valutakurser og handelsbetingelser mellom verdens stormakter kan ramme verdenshandelen og dermed norske arbeidsplasser.

For to år siden samlet G20-landene seg for å kjempe mot finankrisen gjennom felles innsats. Nå sier statsministeren at de samles langt på vei for å kjempe mot hverandre.

Proteksjonisme

– I USA er man veldig opptatt av at Kina ikke har latt sin valuta øke i verdi. USA har fortsatt et veldig stort handelsunderskudd, og den kinesiske valutaen er bundet til den amerikanske. Derfor vil en del amerikanske politikere at det må innføres begrensninger i importen fra andre landd, sier han til avisen.

USA på sin side kritiseres nå for å trykke opp nye dollar for å presse ned verdien av valutaen.

Norge er for øvrig på 24. plass blant verden største økonomier – fire plasser fra et sete i G20-gruppen – men har ingen innvirkning på hva de 20 landene vil gjøre på møtene i Sør-Korea i dag.


Powered by Labrador CMS