Aktuelt

Agenda-leder Trygve Svensson har tro på gjenvalg i 2025

Selv om mange uttrykker sin misnøye med Støre-regjeringen og den må tåle dårlige meningsmålinger, så tror Agenda-leder Trygve Svensson at de rød-grønne har gode muligheter til å bli gjenvalgt i 2025.

Publisert Sist oppdatert

Optimismen kan overraske. Ti måneder etter forrige stortingsvalg vaker Arbeiderpartiet, «ørnen» i norsk politikk, rundt 21 prosent oppslutning. Regjeringspartneren, Senterpartiet, ligger mellom 6 og 7 prosent. Ned 5 prosentpoeng for AP, og en halvering for SP.

Trygve Svensson, lederen av Tankesmien Agenda, blir ikke urolig av den grunn. Han lener seg på den nære historien, som gir både forklaring og - trøst.

– I løpet av de siste 25 år har samtlige regjeringer falt i oppslutning året etter et stortingsvalg. Så det er ikke noe nytt, sier han til Dagens Perspektiv.

Og legger til at «tre år i politikken er en evighet». Underforstått at det kan skje mye innen valgdagen om drøye tre år.

Rød-grønne velgere rammet først

Han tar det foreløpig med ro, men kommer samtidig med et slags statement.

– Selv om mange uttrykker sin misnøye, og regjeringen må tåle dårlige målinger, så er jeg optimist. Jeg tror at regjeringen har gode sjanser til gjenvalg i 2025.

I løpet av de siste 25 år har samtlige regjeringer falt i oppslutning året etter et stortingsvalg. Så det er ikke noe nytt.

Etter hans mening har fallet i oppslutningen en realpolitisk forklaring: den kraftige prisøkningen til både strøm og mat, pluss renteøkningen som vi bare har sett starten av.

– De som har stemt på regjeringspartiene er de første som rammes av dette. Da er det forståelig at de er skuffet og vender AP og SP ryggen, sier den tidligere AP-statssekretæren.

Men det er ikke en konsekvens av faktiske politikken som er blitt ført, mener bergenseren.

Strømmestøtteordningen er noe som Agenda mener bør videreføres så lenge behovet tilsier det, men endres i innretning. Svensson forteller at tankesmien har foreslått for regjeringen å innføre et bunnfradrag hvor forbrukerne kompenseres for alle utgifter over 50 øre per kilowattime for de første 1.000 kilowattimene hver måned.

– Også andre omfordelingsmekanismer ved høye priser bør utredes. Det avgjørende er at er ordninger som slår inn automatisk og som kan gi en viss trygghet og forutsigbarhet, sier Svensson.

– Ekstremt krevende tid

– Vi lever i en ekstremt krevende og kompleks tid med russisk invasjonskrig som har ført til en helt ny geopolitisk situasjon - med store konsekvenser blant annet for energiforsyningen, minner han om.

– Det er ikke regjeringens feil at Putin har gått til angrep på Ukraina, men det er blitt regjeringens oppgave å ordne opp i konsekvensen av den, sier Trygve Svensson.

Han legger til at det store bildet ofte blir glemt når man ser på sin egen, utfordrende situasjon.

Når det gjelder Senterpartiets halvering av oppslutningen siden stortingvalget, så tror Svensson at det kan ha noe å si at kun 3 prosent av journalistene i landet stemmer SP. Altså at dekningen av partiet, og vinklingen av saker, kan preges av nettopp det.

Svensson peker på at valget høsten 2021 førte til «én av de største maktforskyvningene i nyere norsk historie som ledet til en sterk rød-grønn periode».

– Vi opplever nå en storhetstid for sentrum-venstre-siden i Norge, mener han og trekker fram at samtlige storbyer for tiden styres av rød-grønne partier.

Kritikk som refleks

Tankesmiens leder synes at kritikk mot Arbeiderpartiet nærmest er blitt en refleks, med til dels voldsomme utfall – særlig innen sosiale medier.

– Algoritmestyrte internettbobler gir ikke de beste vekstvilkår for moderate partier som for eksempel Arbeiderpartiet, og meningene der påvirker perspektivene til folk, sier Trygve Svensson.

Han har ingen god forklaring på hva dette «hatet» kan skyldes, men synes at tanken er interessant og verdt å reflektere rundt.

Levert innen arbeidsliv

– På hvilket politiske felt har de rød-grønne levert best?

– I arbeidslivspolitikken. Uten tvil, svarer han spontant.

Agenda-lederen synes at interessepolitikken har gjenoppstått og mener at det er blitt tydeligere at særlig Arbeiderpartiet prioriterer arbeidstakerne.

– Lovendringen innen innleie av arbeidskraft, seriøsitetskravet i arbeidslivet og kollektiv søksmålsrett – alt dette er riktignok tekniske begrep, men de har veldig mye å si for den norske samarbeidsmodellen, sier han.

– Hva med SV som valgte ikke å bli med på et rød-grønt regjeringsprosjekt? Har du tro på en tre-parti-regjering?

– Det er ikke for sent å bli med, men det er lite aktuelt akkurat nå. Som sagt, tre år er en evighet i politikken. Det ville skapt en ny dynamikk. SV kunne for eksempel fått gjennomslag på flere områder – som innen velferd og klima.

Powered by Labrador CMS