Samfunn

Statsminister Erna Solberg (H).

Alle voksne fullvaksinert innen midten av september med ekstra Moderna-doser

Norge får tilgang til 1 million nye doser med Moderna-vaksinen fordi Polen ikke lenger trenger dem. Det gjør at voksne nordmenn blir ferdigvaksinert tidligere.

Publisert Sist oppdatert

Dosene kommer i tillegg til de til sammen 358.000 dosene Norge fikk i juli fra blant annet Litauen, Bulgaria og Romania. Med dette har Norge på kort tid fått over 1,3 millioner ekstra vaksinedoser, opplyser regjeringen i en pressemelding.

– Med denne leveransen vil alle voksne over 18 år være ferdigvaksinerte i løpet av de to første ukene i september. Det betyr at Norge raskere kan gå tilbake til en mer normal hverdag, sier statsminister Erna Solberg (H).

Assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet , Geir Bukholm sier de ser det som stor fordel at befolkningen har høyest mulig beskyttelse for å unngå en mulig smitteøkning i høst.

De ekstra vaksinedosene ankommer Norge neste uke. De vil så bli fordelt ut til kommunene uken etter.

Kan kombinere vaksiner

De ekstra dosene betyr at mange kommuner som tidligere ikke har mottatt Moderna-vaksiner, nå vil kunne bruke den. Det betyr igjen at flere av dem som fikk Pfizer-vaksinen som dose 1, nå vil få Moderna som 2. dose.

– Koronavaksinene fra Pfizer og Moderna er likeverdige, og det går helt fint å kombinere de to vaksinene til første og andre dose. Vaksinene er utviklet etter samme metode og er svært gode vaksiner i forhold til både effekt og sikkerhet, sier Bukholm.

De nye koronavaksinedosene vil bli sendt kommunene i uke 34 og 35 sammen med dosene som allerede er planlagt distribuert. Det innebærer at kommunene vil totalt motta over 1 million doser i uke 34 og over 600.000 doser i uke 35, ifølge Folkehelseinstituttet.

Ifølge FHI har Moderna-vaksinen i enkelte rapporter vist større beskyttelse mot deltavarianten enn andre koronavaksiner.

Over halvparten av de voksne fullvaksinert

I alt er nå 40 prosent av befolkningen fullvaksinert mot covid-19. Nesten sju av ti har fått første vaksinedose.

I alt har nå 3.756.885 nordmenn nå fått sin første dose av koronavaksinen. Det tilsvarer en andel på 69,7 prosent av befolkningen.

2.154.568 personer har fått andre dose, viser tall fra FHI fredag morgen. Det betyr at 40 prosent av befolkningen nå er fullvaksinert.

For befolkningen over 18 år er andelen førstegangsvaksinerte 87,8 prosent, og 50,3 prosent er fullvaksinert.

Pressekonferanse

Klokka 12.30 fredag skal helseminister Bent Høie (H) holde pressekonferanse om koronasituasjonen.

I forrige uke ble det registrert 2.965 nye smittetilfeller i Norge, en økning på 32 prosent fra uka før.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 490 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 378, så trenden er stigende.

Powered by Labrador CMS