Samfunn

«Amerika først» kan gjøre Europa «great again»

Donald Trump lover å sette USAs interesser først. Det kan Europa tjene mest på, tror et av verdens største fond, Pimco. – Det er lett å få et negativt bilde av Europa nå, men ser man på tallene så stemmer det bare ikke, sier sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen.

Publisert Sist oppdatert

I en analyse av globale valutamarkeder i Financial Times konkluderer Joachim Fels, sjefsanalytiker i det enorme fondet Pimco , med at Trumps nye økonomiske strategi som skal styrke amerikanske eksport og svekke andre lands evne til å selge sine varer i USA, paradoksalt nok kan føre til vekst i Europa.

Dette er analysen hans. Dollaren har styrket seg kraftig mot euroen i det siste. Det gjør at europeiske varer blir billigere i USA og dermed kan vinne markedsandeler der.

Det er lett å få et pessimistisk bilde av Europa nå på grunn av Brexit og slike ting, men ser du på tallene, så stemmer det rett og slett ikke

Fels tror også at den amerikanske sentralbanken kan komme til å følge planen om å heve renten med flere hakk fremover - noe som igjen vil bidra til å styrke dollaren. Samtidig ligger det i kortene at den europeiske sentralbanken vil fortsette å følge sin strategi om å senke rentene i Europa.

Fels anser det som mulig at amerikanere etter hvert kan komme til å kjøpe amerikanskproduserte varer og at selskapene etter hvert vil kunne flytte produksjonen hjem til USA, men han tror det vil ta lang tid.

Dessuten er det et sannsynlig scenario at europeiske land svarer på Trumps politikk med å stimulere egne økonomier. Fels tror blant annet at trusselen mot Tysklands økonomiske politikk, som i dag er basert på å eksportere mer enn landet importerer - og gjerne til USA, vil kjennes godt i Tyskland og føre til økt oppslutning om Angela Merkel.

Uavhengig av Trump så er Europa på vei til å hente seg inn igjen

Hun vil dermed få frie hender til å føre en mer ekspandere finanspolitikk enn det som har vært mulig i Europa etter finanskrisen der sparing og kutting av kostnader har vært gjennomgangstonen.

Til sist spekulerer Fels i at USAs mulige tilbaketrekking fra internasjonalt forsvarssamarbeid kan samle de europeiske landene i en egen allianse. I sum konkluderer Fels med at Europa kan ha mest å tjene på Trumps økonomiske politikk.

Klarer seg fint uten Trump

Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, stiller seg bak hovedtrekkene i analysen.

– Det er mye i Trumps politikk som er inflaterende og det vil føre til høyere renter i USA som igjen bidrar til at dollaren styrker seg mot euroen og det tjener Europa på, sier han.

Men Olsen er mer skeptisk til at det blir samling rundt ekspansiv politikk i Europa. Likevel trenger det ikke betyr så mye, for Europa hadde klart seg fint også uten Trump, ifølge sjeføkonomen.

– Uavhengig av Trump så er Europa på vei til å hente seg inn igjen, sier han.

Det er den europeiske sentralbankens lave (tidvis negative) renter over lang tid som endelig begynner å ha effekt etter dobbelsmellen med finanskrisen i 2009 og den europeiske gjeldskrisen i årene etterpå.

– Europa førte en veldig stram finanspolitikk i disse årene og arbeidsledigheten steg kraftig, men siden slutten av 2013 har ledighetsnivået sunket, sier Olsen.

Nå vokser økonomien i eurosonen med friske 1,5 til 2 prosent hvert år - uten at arbeidsstyrken har økt.

– Fortsetter det slik et år til er vi tilbake til de relativt gode årene på 2000-tallet, sier han.

Aller sterkest vekst er det i Spania, som også var blant de store landene som ble hardest rammet av finanskrisen.

– Det er lett å få et pessimistisk bilde av Europa nå på grunn av Brexit og slike ting, men ser du på tallene, så stemmer det rett og slett ikke, sier Olsen.

Powered by Labrador CMS