Samfunn

Sputnik V, den russiske vaksinen mot COVID-19.

Anerkjent medisinsk tidsskrift: god effekt og ingen bivirkninger av den russiske vaksinen

To tester av den russiskutviklede koronavaksinen Sputnik-V viste at alle deltakere utviklet antistoffer, og ingen utviklet alvorlige bivirkninger.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer fram i resultater som ble publiserte i det anerkjente tidsskriftet The Lancet Medical Journal, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Samtlige av de 76 deltakerne i de to testene, som ble gjennomført i juni-juli, utviklet antistoffer mot koronaviruset, og ingen av dem fikk alvorlige bivirkninger.

– Dette bekrefter at vaksinekandidatene får kroppen til å utvikle antistoffer, skriver The Lancet.

Tidsskriftet presiserer imidlertid at det er behov for videre testing, blant annet opp mot en placebo.

Bent Høie sier ifølge NTB at den russiske vaksinen ikke er en del av Norges avtaler med EU.

– Alle positive nyheter om vaksiner, er gode. Norges strategi for å få vaksine til den norske befolkningen går gjennom EU-samarbeidet. Der holder vi for tiden på med ni avtaler, men ingen av de ni omfatter den russiske vaksinen, sa helseministeren på regjeringens pressekonferanse fredag.

– Det er mange, rundt 170 hvis jeg ikke husker helt feil, ulike vaksineinitiativ i verden. Vi er ikke en del av alle, men av en portefølje som skal øke sannsynligheten for at vi lykkes, som vi gjør sammen med de andre europeiske landene.

Fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet fortalte på pressekonferansen at den russiske vaksinen som har gått gjennom fase to, og antakeligvis er i fase tre, må ha bevist at den er trygg og har effekt.

– Den prøves nå ut i stor skala i liket med inntil 30 andre vaksinekandidater. Alle disse må ha vist underveis i sin utprøving at de er trygge og har potensial for god effekt. Så er det utprøvingen i stor skala som vil avgjøre om den blir godkjent som en vaksine, sa han.

– At den russiske slår inn her med positive data, er å forvente og veldig positivt, sa han videre.

Powered by Labrador CMS