Samfunn

Ap vil kreve at innvandrere består norskeksamen

Arbeiderpartiet vil kreve at innvandrere består en eksamen i norsk for å bli statsborger i Norge. Et utvalg som ledes av utenriksminister Jonas Gahr Støre, vil legge fram forslaget for landsstyret neste uke, melder VG Nett.

Publisert Sist oppdatert

Ap gjør med dette kravene til statsborgerskap enda strengere enn dem som ble foreslått i 2009. Anbefalingene skal være resultatet av et utvalgsarbeid som har pågått det siste året. Forslaget om tvungen norskeksamen skal være ett av flere som utvalget vil legge fram.

Støre vil ikke kommentere enkeltforslag.

– Dette er spekulasjoner rundt bruddstykker av vår innstilling til integreringsprogram. Den skal vi legge fram onsdag neste uke, og da vil alle forslag bli presentert, skriver Støre i en tekstmelding til VG Nett.

Ap-utvalget vil innføre obligatorisk eksamen for alle som har fullført norskkurs. Begrunnelsen er kort fortalt at språkmestring er en forutsetning for vellykket integrering.

Regjeringen har tidligere foreslått å doble antallet norsktimer til 600. I dag er det ikke påkrevd å avlegge en eksamen etter fullført undervisning, men dette vil etter alt å dømme bli gjort obligatorisk.

For å bestå den endelige testen, må innvandrere også kunne svare på spørsmål om norske samfunnsforhold. (©NTB)

Powered by Labrador CMS