Samfunnsansvar

KAN BLI DYRERE: Denne subsidierte godbiten kan bli dyrere dersom Ap får det som de vil.

Ap vil kutte Tesla-støtte

Arbeiderpartiet vil sette et tak på hvor stort avgiftsfritak dyre elbiler skal få. Det kan gjøre Tesla et par hundre tusen dyrere.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Næringsliv har de siste ukene skrevet om hvordan Tesla-eiere til sammen har sluppet unna en momsregning på over to milliarder kroner til tross for at de har en snittinntekt på over 1,1 millioner kroner. I lys av dette har Ap konkludert med at dagens regime ikke kan fortsette.

– De dyreste Teslaene bør ikke subsidieres like sterkt lenger, sier Aps finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, til avisen.

I dag koster elbilregimet fire milliarder kroner i året. Til NRK sier Marianne Marthinsen at Tesla er en bil som først og fremst appellerer til bilintresserte menn.

– Tesla er et morsomt leketøy for menn som er veldig interessert i bil. Men det er ikke de som vil ta oss til klimamålet om minus ti millioner tonn CO2 i 2030. Og skatte- og avgiftspolitikken må oppfattes som rimelig blant folk. Det brede lag skal oppfatte skatter og avgifter som rettferdig, sier hun til Dagens Bæringsliv.

– Vi bruker såpass mye på elbiler at vi må ha maksimal effekt ut av det. Det er ikke et ubegrenset antall milliarder som kan brukes på klimapolitikk, sier Marthinsen.

Marius Holm, daglig leder i Miljøstiftelsen Zero, mener det er greit å kutte i Tesla-støtten, men at Ap da samtidig må øke avgiftene på andre biler.

– Det er helt greit at Arbeiderpartiet ønsker å sette et tak på støtteordningene til de dyreste elbilene. Men da er det helt avgjørende at de samtidig øker avgiftene tilsvarende på dyre fossilbiler. Skjer ikke det, vil vi være bekymret for at elbilregimet svekkes til fordel for fossilbiler, sier Holm til DN.

Finansminister Siv Jensen (Frp) slo i forrige uke fast at regjeringen ikke vil røre dagens elbilregime.

Powered by Labrador CMS