Samfunn

Ap vs Høyre om eksport: Statens rolle den store forskjellen

Ulik eksportpolitikk: Går man til de to største partienes programmer, ser man at Høyre snakker mer om rammebetingelser, mens Ap vil «plukke vinnere» og etablere nye statsselskap.

Publisert Sist oppdatert

I årevis har Innovasjon Norge, Norsk industri og andre næringslivsrettede organisasjoner etterlyst en tyngre næringspolitisk internasjonal satsing. Norsk handel med utlandet står nærmest stille, mens våre naboland har økt sin eksport kraftig.

Med noen unntak, er mantraet har vært at norske bedrifter er for introverte – de ser i alt for liten grad etter markeder utenfor Kongerikets grenser. Tørre tall og kalde fakta viser til det samme dystre bildet: En fersk Menon-rapport kan fortelle at Norge er på jumboplass i OECD når det kommer til eksportutvikling.

Blant annet derfor er jakten på nye handelsavtaler så viktig. En svensk studie, som Nærings- og fiskeridepartementet viser til, har beregnet at frihandelsavtaler kan føre til en økning i handelen på 50–170 prosent over ti år.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS