Arbeidsliv

– For at det norske lønnssystemet skal ha legitimitet er det umåtelig viktig at også lederne tar et solidarisk ansvar for hvilken lønnsvekst vil skal ha, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

Krever moderasjon fra ledere

Dersom norske arbeidstakere skal gå med på et moderat lønnsoppgjør, må lederne gjøre det samme, krever Unio og YS.

Publisert Sist oppdatert

Utspillet kommer dagen etter at NHO-leder John G. Bernander uttalte til Dagsavisen at lønnsveksten for norske arbeidstakere har vært for god de siste årene. For å redde norsk næringslivs konkurranseevne er det nødvendig med et nulloppgjør for sentrale tillegg, mente Bernander.

– For at det norske lønnssystemet skal ha legitimitet er det umåtelig viktig at også lederne tar et solidarisk ansvar for hvilken lønnsvekst vil skal ha. Derfor må vi ha et system med relativt små lønnsforskjeller, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til Dagsavisen.

Ifølge Teknisk beregningsutvalg (TBU) har norske arbeidstakere hatt en reallønnsvekst på 36 prosent fra 1997 til 2009. I samme periode har toppledere i store norske foretak økt reallønna med 72 prosent, skriver Dagsavisen. Ser man på alle toppledere samlet, har reallønnsveksten vært på 46 prosent.

– Dette handler om holdninger og forskjellen mellom liv og lære. Alltid er det et krav om moderasjon for vanlige folk, og så er det ikke så nøye for ledersjiktet, verken i privat sektor eller i de statlige store selskapene, sier Unio-leder Anders Folkestad til avisen.

Powered by Labrador CMS