Juristene svarer

Kan du kreve å bli ansatt når du jobber på oppdrag for samme virksomhet over en lang periode?

Arbeidstaker eller oppdragstaker?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber som helsefagarbeider på et privat sykehjem. Jeg har hatt oppdragsavtale med virksomheten i 10 år. Jeg har imidlertid nylig vært på kurs om arbeidstakers rettigheter ved fast ansettelse, og synes arbeidsvilkårene for en fast ansatt virker mye bedre enn de vilkårene jeg har som oppdragstaker.

Jeg har aldri ønsket å være oppdragstaker, men min oppdragsgiver mener at det er den beste ordningen for sykehjemmet. Kan jeg gjøre noe med dette?

Svar: Utgangspunktet etter arbeidsmiljøloven er at enhver som er ansatt i en annens tjeneste, skal anses som en "arbeidstaker". Dette følger av arbeidsmiljøloven (aml.) § 1-8. Bestemmelsen innebærer at hverken oppdragsgiver eller oppdragstaker kan bestemme at forholdet skal utgjøre oppdragsforhold, dersom det i realiteten må anses som et arbeidsforhold. Dersom det er holdepunkter for at ditt oppdragsforhold i realiteten er et arbeidsforhold, er det et arbeidsforhold du etter loven har krav på, med tilhørende rettigheter og plikter, stillingsvern mv.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS