pris og rente

Årets firmabil 2002: Gamle travere vinner igjen

Kjøpere og brukere av firmabil har i løpet av året gjort sine valg. I samarbeid med Opplysningsrådet for Vegtrafikk presenterer Økonomisk Rapport hvilke firmabiler brukerne har foretrukket for årets elleve første måneder i 2002.

Publisert Sist oppdatert
- Jørgen Seemann Berg, frilans biljournalistFor å oppnå et godt salg av firmabiler er det viktig at importøren har et utvalg modeller som treffer mange hjemme - både de som er på jakt etter en rimelig bil og de som skal ha en dyr bil. En del av bedriftene ønsker å kjøpe et merke og forholde seg til en forhandler. VW/Audi og Ford klarer dette, selv om Ford mangler en prestisjebil. Toyota mangler fortsatt image og status blant firmakundene. Volvo har V-40 i 249 000 kroners klassen, men den er liten og gammeldags. «Småbil» alternativet fra Volvo i Norge er Renault. Peugeot har 207, 307 og den store 607 som er moderne, mens 406 i mellomklassen begynner å bli «gammel».

Den nye utgaven av Fords Mondeo har slått bedre an hos dem som ikke betaler bilen selv enn hos vanlige privatbil kjøpere. Blant dem som betaler bilen selv er fortsatt den gamle traveren VW Passat mest populær i mellomklassen, på tross av at Passat i de aller fleste tester og omtaler blir «banket» av nykommeren til Ford. Ford har nå full «Mondeo-pakke» - sedan og stasjonsvogn og en motorpalett som gjør at Mondeo langt på vei tilfredsstiller de flestes behov. Den kan være en 249.999 kroners firmabil med en moderne og trekkvillig 1,8 liter motor med 110 hk. Med en dieselmotor på 115 eller 130 hester er Mondeo en god selger-bil. Og for dem som liker ulv i fåreklær er ST 220 perfekt. Mondeo ST 220 har 226 hk, vasse kjøreegenskaper og tiltaler dem som syns BMW og Audi er for spjåkete.

RIMELIGE

Da Regjeringen skjerpet fordelsbeskatningen av firmabilbruken fryktet mange at bilsalget ville gå kraftig ned, og alle predikede at om salget ikke gikk ned så ville det bli solgt færre store og flere små biler.

Pessimisten har fått rett. Salget av firmabiler har falt med ca 16 prosent mens nybilsalget til private har gått tilbake med 2,5 prosent. Mange av dem som før hadde en mellomklassebil eller en storbil har valgt et billigere alternativ. Tallene viser en klar overgang til kompaktbiler, den såkalte Golf-klassen og småbiler hvor Toyota Yaris og VW Polo kjemper om seieren.

En annen trend er at mange nøyer seg med en litt mindre påkostet utgave. VW Passat som totalt sett er den nest mest populære bilen i 2002 finnes med mange forskjellige motoralternativer og utstyr som gjør at bilen kan koste alt fra 249.900 kroner til over 400.000 kroner med firehjulstrekk, skinninteriør og kraftig dieselmotor

- I fjor solgte vi Passat med turbomotor og mye utstyr i prisklassen opp til 350.000 kroner. I år er det varianter til under 300.000 kroner det går mest av til firmakundene, bekrefter Arne Lorvik som er informasjonssjef i Møller-Gruppens importvirksomhet.

I august i år tynte man også bestselgeren i kompaktklassen, Golf med 1,6 liter motor og 106 hk, ned en «skatteklasse» til 199 999 kroner.

Når det gjelder det totale salget av nye kompaktbiler i 2002 vil Golf neppe vinne. Til det kom Toyota for sterkt på banen med den ny Corolla-modellen, som er favoritten til dem som kjøper bilen privat. Blant firmabilkundene er det fortsatt flest som foretrekker Golf i kompaktklassen. Totalt som firmabil er Golf nummer tre, og for Møller-Gruppen er det selvsagt oppmuntrende at Audi A4 er så populær blant firmabilkundene at den oppnår en fjerdeplass.

ETTERTRAKTET

Skulle man, basert på en skjønnsmessig vurderingen av statistikken, kåre årets mest ettertraktede firmabil, så måtte det bli Audi A4. I fjor kapret bilen en andel av firmabil-kaken i sin klasse på 6,8 prosent. I år har man solgt like mange A4 til firmakunder. Dermed er andelen økt til 9,2 prosent. I en klasse hvor konkurrentene piner minst en modell under 250.000 kroner, er det imponerende at Audi A4 med en minstepris rett under 300.000 kroner hevder seg så godt. Spesielt når man vet at den billige A4 varianten har en liten 1,6 liter motor og ikke er nevneverdig velutstyrt. Skal man ha en bil som holder noe av det Audi lover, bør man minst opp til turbomotoren med 150 hk eller til 2-literen som snart kommer med direkte høytrykk bensininnsprøytning.

FOLKEFAVORITT

Av de seks på topp kaprer Toyota plass nummer fem med Corolla og plass seks med Yaris. Toyota faller tydeligvis ikke helt i smak hos dem som ikke betaler bilen selv. Corolla blir ganske sikkert den mest solgte bilen i Norge i 2002, men det er privatkundene som først og fremst strømmer til bilmerket med den litt trauste imagen. Når det gjelder mellomklassemodellen til Toyota er forholdet akkurat det samme. Avensis er privatmarkedets bronse- favoritt, men må se seg slått av både Audi A4 og den nye Laguna-modellen til Renault når kundene skal velge ny firmabil. Toyota kan imidlertid trøste seg med Yaris selger bedre i firmabilmarkedet enn VW Polo og Ford Fiesta.

VINNERE

KLASSEN FOR SMÅBILER
1 Toyota Yaris
2 VW Polo
3 Ford Fiesta

KOMPAKTKLASSEN
1 VW Golf
2 Toyota Corolla
3 Peugeot 307

MELLOMKLASSEN
1 Ford Mondeo
2 VW Passat
3 Audi A4

STORBILKLASSEN
1 Volvo V70
2 Audi A6
3 Saab 9-5


Biløkonomen - Marius Paus, avdelingssjef, LeasePlan as

Toyota Yaris - Økonomi og design
Takket være høy gjenkjøpspris og lave driftsutgifter er Toyota Yaris et gunstig valg sett med økonomisjefens øyne. Yaris scorer også på spennende design og gode kjøreegenskaper. En annen fordel med Yaris er at den kan leveres i flere varianter - som personbil med fem dører, som stasjonsvogn og som varebil.

Andre favoritter: VW Polo, Peugeot 206
VW Golf Treffer alle - VW er flinke til å markedstilpasse bilene sine. En Golf «treffer» alt fra ungdommer med bildrømmer til pensjonister som skal ha en trygg og sikker bil med god total økonomi. Selv om Golf har vært lenge på markedet, og selv om mange vet at det kommer en ny modell, greier VW å profilere bilen på den riktige måten og holde salget oppe.
Favoritter: Peugeot 307 er mer moderne enn Golf og leveres i flere «varianter», blant annet som 7-seter MPV.

Ford Mondeo - En av referansene
Mondeo har appell til mange, den er rommelig og har gode kjøreegenskaper. Mondeo med litt forskjellige motorer passer godt inn både i 250 000 kroners klassen og 300 000 kroners klassen hvor man kan få bilen med dieselmotor. Mondeo-variantene har gunstig økonomi. En 249 000 kroners business modell koster totalt, basert på normale forutsetninger, ca 6900 kroner i måneden i drift.
Favoritter: Mazda 6, Nissan Primera og Citroën C-5 er nykommere med appell, mens Peugeot 406 holder stand takket være relativt stor motor til gunstig pris.

Volvo V-70 - Stor og prisgunstig
Når det gjelder størrelse konkurrerer Volvo V-70 med Mercedes E-klasse og BMW 5-serien, mens den prismessig ligger nærmere C-klassen og 3-serien. Det gjør at Volvo er et gunstig kjøp. Dessuten er Volvo ikke en bil med «dyrt image» og for noen bedrifter er det viktig at sjefene viser en viss nøkternhet.
Andre favoritter: Saab 9-5 er prisgunstig og gir mye bil for pengene.

Bilentusiasten

Toyota Yaris - Produserer ikke adrenalin
Yaris er en grei bil med smart seteløsning og velkjent Toyota-kvalitet. Som underholdningsobjekt har den meget begrenset effekt på meg.
Andre favoritter: Ford Fiesta er den småbilen som kjører best. Skoda Fabia er prisgunstig med en 1,4 liter 75 hk motor.

VW Golf - Utgått på dato
Det er bebudet en ny Golf i 2003. Det er minst to år for sent. Dagens Golf er en gammeldags, kjedelig bil.
Favoritter: Alfa Romeo 147 er den ufornuftige favoritten, mens Ford Focus er det beste alternativet i denne klassen. Bilen er en god kombinasjon av vellykket sportslighet, god plass og moderne design.

Ford Mondeo - Vellykket
Ford har klart å lage biler som kombinerer komfort, kjøreegenskaper og plass med tidsriktig design. Mondeo har overtatt favorittstempelet i klassen fra Peugeot 406. Når Peugeot kommer med den nye 407 modellen blir det spennende å se om franskmennene kan erobre tronen tilbake igjen.
Favoritter: Citroën C5 er rommelig, komfortabel og relativt rimelig med stor nok motor. Nissan Primera er outsideren. Designen er spennende, men faller kanskje ikke i smak hos alle. Toyota Avensis er litt for anonym, men det blir spennende å se hva Toyota har gjort når de introduserer en ny Avensis om ikke så lenge.

Volvo V-70 - Sikkert en fin bil
Folk kjøper V-70 som de kjøpte den gamle 240-modellen. Volvo er i de flestes øyne fortsatt det trygge kjøpet. V-70 er sikkert en fin bil, men det ser ut som om noen har kuttet hekken med en motorsag.
Favoritter: Lexus IS 200. Den eneste bilen med en seks sylindret rekkemotor under 400 000 kroner. Stor bil må ha skikkelig motor. De fleste store bilene blir for dyre med riktig motor i Norge.

Bredde og nyheter

Nyheter er viktig. Ford har klatret på salgsstatistikken med den nye Fiesta-modellen, og Peugeot 307 har solgt bedre enn importøren hadde regnet med i 2002. Til neste år tror vi Opel, med en helt ny Vectra-modell vil øke salget kraftig. Mazda med 6-modellen og Renault med en ny Megan vil nok også selge flere biler, men neppe mange nok til å hevde seg i kampen om «Firmabil 2003».

Powered by Labrador CMS