Næringsliv
Årets leder: Eivind Reiten
Norsk Hydros generaldirektør Eivind Reiten er Årets leder for 2003. Hovedfaktorene bak juryens begrunnelse er måten han har organisert den nye strukturen i Norsk Hydro - spesielt snuoperasjonen og fisjonen av Hydro Agri - samt at han har håndtert vanskelige utfordringer som nedbemanning i distriktene på en åpen og ryddig måte.
50-åringen Eivind Kristofer Reiten har en avart av tungemålet som avslører at det er lenge siden han flyttet fra Nord-Heggdal på Otrøya i Midsund kommune, der han vokste på gården Reiten. Skulle du få lyst til å se hvordan det så ut i stuen hans, kan du leie Bergman-filmen Høstsonaten med Liv Ullmann i hovedrollen. Den ble delvis spilt inn på hjemgården i 1977.
Selv var han på fiske under filminnspillingen, slik han var hver sommer i studietiden. Det gjorde han gjerne om bord i «MS Høststjerna», en ringnotsnurper som lastet (den gang) formidable 1800-1900 hektoliter.
Faren, den høyt aktede og mangeårige ordfører Kristofer Reiten, skal også ha eid en fiskebåt, «Barden».
- Fisket gjorde at jeg ikke hadde mye gjeld da jeg var ferdig med å studere, forteller Reiten.
HYGGELIG OPPMUNTRING
Den 3. mai 2001 satte han seg i sjefsstolen etter Egil Myklebust. Tiden etter har vært mye preget av omstillinger og snuoperasjoner.
- Norsk Hydro er blitt mer lønnsom, fått flere ansatte, doblet aluminiumsvirksomheten og er i ferd med å børsnotere landbruksvirksomheten. Det har skjedd store endringer de tre siste årene, sier Reiten.
Nå får Reiten og selskapet anerkjennelse fra markedet i form av rekordhøye aksjekurser. Vår jury gir ytterligere ros og pris for godt lederskap (se juryens begrunnelse).
- Hvordan ser du på å få prisen Årets leder?
- Dette er en hyggelig oppmuntring. Man legger jo mye arbeid, tid og omtanke i arbeidet man gjør. Å se at andre bedømmer det som bra synes jeg er stimulerende. Jeg ser på det som en positiv anerkjennelse fordi Hydro for tiden er inne i en god utvikling. Men jeg vil dele utmerkelsen med mine medarbeidere, vi er et team som skaper resultatene, sier Reiten.
- Hvordan vil du karakterisere din lederstil?
- Jeg foretrekker å la andre karakterisere meg, men tilbakemeldingen jeg får er at jeg viser tillit til de som jeg arbeider sammen med. Jeg gir stor frihet under ansvar, og så er jeg mer opptatt av helhet enn detaljer, noe som kommer godt med i en stor organisasjon som jeg jobber i.
Geir Nilsen, ansatterepresentant i styret, og tidligere konserntillitsvalgt, har hatt mye å gjøre med Reiten.
- Folk innenfor vårt system ser på ham som en råkjører, det går fort i svingene, men han er dyktig. Jeg har stor respekt for hans kunnskaper, og mange er blitt imponert over ham, sier Nilsen.
LÆRT LEDERSKAP
Eivind Reiten er gift, har to gutter på 13 og 18 år, tjener fire millioner kroner i året og kunne fått jobb som toppleder i alle de største norske konsernene.
- Er du født leder?
- Nei, jeg utmerket meg ikke ved å alltid ta ledelsen når vi skulle gjøre noe. Min grunnleggende oppdragelse er vel mer hardt arbeid, så har ledersiden blitt utviklet senere gjennom jobbene i politikk og næringsliv.
Dette bildet bekreftes av Ketil Ugelvik som vokste opp sammen med ham på 1960-tallet. Ifølge ham var Reiten en habil fotballspiller på midtbanen til Midsund IL, men lagkaptein var han ikke.
- Slik jeg husker Eivind var han skoleflink, men på alle andre områder var lillebroren Kåre (som er lege i Stavanger) vel så fremtredende som Eivind. Jeg husker Eivind som solid, saklig, rolig og nøktern, sier Ugelvik.
BJØRNEJEGERSLEKT
Solid, saklig, rolig og nøktern er nettopp karakteristikkene som går igjen av generaldirektøren. Så ofte at NRK-kåsøren, humoristen og samfylkingen Arild Hoksnes mener det er underlig at Reiten så til de grader har slått seg opp og frem i livet.
- Mannen går i ett med tapetet, han er anonym og ingen vet noe særlig om ham. I Romsdal blir det sagt at han har en underlig dialekt, og ingen vet hvordan dialekten har oppstått. Hvor kommer denne mannen fra? spissformulerer Hoksnes, og gir selv svaret:
Reiten kommer fra bjørnejegerslekt. Tippoldefar Kristofer Reiten, født i 1830, skjøt den siste bjørnen på Otrøya. Riktignok greide han bare å skadeskyte bjørnen på Reitaåsen, men dog! Historien viser at det er mye ballast i Reiten den mye yngre.
- Det er noe mystisk over denne mannen, en flink mystiskhet, og den rake motsetning til Kjell Inge Røkke, sier Hoksnes.
For Reiten vil ikke være kjendis, verner om privatlivet, og mener traust at skal man lykkes - så må man jobbe gjennom organisasjonen.
- Man må være opptatt av å lede og sette i gang prosesser for å skape resultatene, og ikke tro at man kan opptre som en sånn førstesidestjerne som bare tar store beslutninger. For dette er en stor organisasjon der man må sørge for at alle ledd gjør jobben sin, slik at man i sum får være med å sette punktum for en jobb, mener Reiten.
SNUDDE AGRI
Punktum blir snart satt for Hydro Agri. I 1998 var selskapet verdens største gjødselsprodusent med sterke posisjoner på både produksjons- og markedssiden. Men Hydro Agri hadde også gjennom en årrekke vist en svært dårlig lønnsomhetsutvikling. Situasjonen var kritisk, og presset for å gjøre noe var stort. Landbruksdivisjonen sto med ryggen mot veggen.
Ved inngangen til 1999 ble en ny ledelse under Thorleif Enger satt på plass. De satte seg ambisiøse mål, ikke bare skulle de i løpet av tre år nå Hydros lønnsomhetskrav, men også levere nøkkeltall på linje med de beste innen både egen bransje og innen kjemisk industri generelt. Et titall fabrikker ble tatt ut, produksjonen ble redusert med om lag én million tonn, tre milliarder kroner i faste kostnader ble kuttet og 4000 ansatte mistet jobbene sine.
Snuoperasjonen virket. Hydro Agri er ikke bare verdens ledende gjødselleverandør, men leverer gode nøkkeltall på linje med de beste innen egen bransje og kjemisk industri. I 2003 ble selskapet vedtatt utfisjonert, og det nye navnet skal være Yara International ASA. Etter børsnotering 25. mars vil virksomheten ut fra det nåværende forretningsomfang være blant de 10 største selskapene på Oslo Børs. Det nye selskapet vil ledes av Thorleif Enger, som har vært sjef for virksomheten siden 1999.
POLITISK OPPVÅKNING
På begynnelsen av 1970-tallet var Molde gymnas og militæret gjennomført. Unge Reiten kom til Oslo og et Blindern der studentene dampet av politisk begeistring. På sosialøkonomstudiet møtte han venstremannen Jørn Rattsø, nå professor ved NTNU.
- Vi var jo heldige på 1970-tallet som fikk et tiår med et fint politisk engasjement, og det ser du i hele karriereløpet hans. På Blindern på den tiden var det en kamp mot ml-bevegelsen, det var de som kontrollerte studentersamfunnet. Vi forsvarte et grønt-radikalt alternativ, sier Rattsø.
- Var det mye utagerende festing på den tiden?
- Nei, det var lite av det. Altfor lite, humrer han.
Selv mener Reiten at det var helt på slutten av studietiden at han ble skikkelig politisk aktivert. I 1978, 25 år gammel, var han ferdig utdannet sosialøkonom, året etter gikk han inn som førstesekretær i fiskeridepartementet. 30 år gammel ble han statssekretær under finansminister Rolf Presthus, og bare 32 år gammel fikk han lede sitt eget departement, som fiskeriminister.
Lars Peder Brekk, i dag administrerende direktør i Innovasjon Rørvik og 1. nestleder i Senterpartiet, jobbet i perioden 1985-1986 som politisk rådgiver for fiskeriminister Reiten.
- Han var veldig målrettet og veldig strukturert i arbeidet. Han var opptatt av at embetsverket og politikerne delte jobben. I sin tid som fiskeriminister hadde han også en skygge på olje og finans, noe som gjorde at han brukte tid på saker utenfor fiskeridepartementet. I den sammenhengen lot han sine politiske medarbeidere få stort ansvar. Han torde å delegere, forteller Brekk.
UTÅLMODIG
Selv mener Reiten at hans utålmodighet etter synlige resultater førte ham bort fra politikken. I 1990-1991 var han oljeminister. Siden har det bare blitt Hydro.
- I næringslivet er det kortere avstander mellom ideer, beslutninger og resultater enn i politikken. Der er det mer et spørsmål om hvor mange saker du håndterer og hvor mye penger du bevilger. Er man veldig resultatorientert, blir næringslivet mer fascinerende enn politikken.
- Hvem er det som utvikler deg som leder?
- Det er ingen enkelt person, man lærer underveis. Men det er klart at i samspillet mellom en konsernsjef og en styreleder så ligger det mye utvikling, og jeg har jo en meget erfaren styreleder i Egil Myklebust.
- Så det fungerer bra?
- Ja, et forbilledlig samspill i mine øyne. Vi har et åpent og tillitsfullt forhold.
RYDDIG LEDER
Omstillingene i Hydro byr på konflikter når lokalsamfunn rammes. I industribygda Høyanger sitter tillitsvalgt Billy Fredagsvik, som lenge har slåss for å beholde arbeidsplassene til aluminiumsverket. Trolig er det slutt i 2007. Han har hatt mange møter med Reiten, for å forsøke å få ham til å endre Hydros planer.
- Når han har bestemt seg, så er han vanskelig å få til å ombestemme seg. Han er lydhør, og når han sier noe så er han ærlig, iallfall slik jeg har oppfattet ham. Vi er uenige i beslutningene om nedleggelse, men han har vært ryddig.
- Og kanskje ikke redd for å ta upopulære beslutninger?
- Nei det er han ikke. Han er ikke en diplomat, men han legger det frem på en måte som gjør at det er lett å skjønne budskapet hans, sier Fredagsvik.
ØNSKER MANGFOLD
Marit Hoel leder rådet for Ledelse, likestilling og mangfold, og har de siste tre årene hatt generaldirektøren som ett av sine rådsmedlemmer. Rådet jobber for å øke mangfoldet i ledelsen i næringslivet.
- Han er med fordi han synes dette er viktig å sette på dagsorden, og fordi han er skeptisk til at tenkningen skal bli for endimensjonal. Internasjonalt kan man finne industriledere som påberoper seg å jobbe med disse problemstillingene, uten at vi merker at de faktisk gjør det. Sånn er ikke Eivind Reiten. Han gjør noe med det. Han virker grundig og skikkelig i alt han engasjerer seg i.
- Hva gjør du for å flere kvinner inn i administrasjonsledelse og styrerom, Reiten?
- Jeg liker ikke symbolske stunt. Nøkkelen for meg er å arbeide for å få flere kvinner i ledelsen i Hydro gjennom langsiktig organisasjonsarbeid. Derfor ser vi etter kvinner på områder der vi er dårlige på det, andre steder ser vi etter personer med annen kulturell bakgrunn. Vi har gjort et stort fremskritt på kvinnesiden. I løpet av min tid har én kvinne blitt konserndirektør, og vi har i dag ni kvinner som rapporterer direkte til konsernledelsen. For fire år siden var det ingen. Det viktige er at vi hele tiden sørger for ny tilvekst, mener han.
NORGES BESTE JOBB
- Hva anser du som konsernets viktigste utfordringer fremover?
- Kortversjonen er å sikre konkurransekraft til vår landbaserte norske industri som er hardt presset på grunn av høyt kostnadsnivå og svak dollar, samt å sikre grunnlaget for den videre langsiktige vekst for olje- og gassnæringen.
- Så hvis du fikk være oljeminister for én dag?
- Da ville jeg gått over til finansministeren og forsikret meg om at han forstår alvoret i situasjonen. Det ble kun boret 15 utforskningsbrønner for hele 2003, og det er et historisk bunnivå. Vi finner bare en brøkdel av oljen og gassen vi produserer.
- Og du ønsker skattelettelser i år for nye felt?
- Jeg kan ikke forstå det hvis de forsømmer dette, fordi argumentene for skattelette er overveldende.
Hans unike erfaring fra oljebransjen gjorde ham selvskreven som førstekandidat for toppjobben Statoil. Men et eventuelt jobbytte er uaktuelt.
- Ingen jobb i Norge er mer spennende enn å lede Hydro, konkluderer han.
- Alle andre jobbtilbud blir avslått?
- Ja.
Juryens begrunnelse
Prisen skal bidra til å øke kvaliteten på norsk lederskap og samtidig stimulere til nytenkning innenfor faget ledelse. Årets leder skal ha praktisert effektiv ledelse over tid, og stadig levert gode målbare resultater.
Eivind Reiten har gjennom sitt lederskap satt en standard for godt norsk lederskap.
Juryen fremhever måten Reiten har organisert den nye strukturen i Norsk Hydro - spesielt snuoperasjonen og fisjonen av Hydro Agri - samt hvordan han har håndtert vanskelige utfordringer som nedbemanning i distriktene.
Reiten har muliggjort oppsplittelsen av Norsk Hydro på en åpen og ryddig måte og har turt å ta upopulære beslutninger.
Generaldirektøren i Norsk Hydro står for en veldig kommuniserende lederstil. Han oppleves som ærlig og ryddig, samt flink til å delegere og å løfte frem nye ledere under seg.
Reiten er sterk i visjon. Han vet hva han vil oppnå og klarer å formidle både det og en tro på at målene er oppnåelige.
Det er veldig forskjellig å lede et departement og en bedrift, men tidligere oljeminister Reiten har vist at han har en måte å lede på som har fungert i begge verdener.
Norsk Hydro er en meget stor, kompleks og internasjonal organisasjon, som setter svært høye krav til ledelsen. Reitens kunnskap, erfaring og hans evne til å bruke disse til å lede og inspirere andre har gitt synlige, gode resultater. Hydros resultater er også imponerende når de sammenlignes med relevante bransjesnitt og benchmarks internasjonalt.
I konkurranse med mange gode kandidater, er det juryens mening at Eivind Reiten er den leder som har utmerket seg mest i løpet av fjoråret og er en verdig vinner av prisen som Årets leder.
Juryen har bestått av:
- Torbjørn Gjelstad, Managing Client Partner, Nordic & the Netherlands, Korn/Ferry International;
- Bjørn E. Hviding, administrerende direktør, Empower Group; Bente Løwendahl, professor, Institutt for Strategi, Handelshøyskolen BI;
- Ragnhild Wiborg, investeringsdirektør, Odin og
- Joachim Bamrud, sjefredaktør, Økonomisk Rapport.
Hydro Olje & Energi
Hydro er et av verdens ledende oljeselskaper offshore, med operatøransvaret for 12 olje- og gassinstallasjoner på 11 felt med en samlet produksjon på mer enn 800.000 fat oljeekvivalenter i døgnet. Det største enkeltprosjektet er Ormen Lange som har en estimert totalkostnad på 66 milliarder kroner, inkludert verdens lengste eksportrørledning under vann. Skal dekke 20 prosent av Storbritannias gassbehov.
(Hovedtall millioner kr.) | 2002 | 2001 |
Driftsinntekter | 51 741 | 52 016 |
Driftsresultat | 15 947 | 19 178 |
Brutto investert kapital | 140 119 | 128 705 |
CROGI%* | 11,9 | 13 |
Antall ansatte | 4 039 | 3 891 |
- Kontantavkastning på brutto investert kapital
Hydro Aluminium
Hydro er vokst til et av de tre største aluminiumsselskapene i verden med et samlet forretningsvolum på 2,8 millioner tonn. Gjennom overtakelsen av det tyske aluminiumsselskapet VAW og den franske byggsystemleverandøren Technal i 2002, bedret selskapet markedsposisjonen blant annet innenfor metallproduksjon, valsing og byggsystemer. Samtidig ble posisjonen styrket i USA og Asia, samt overfor bilindustrien.
(Hovedtall millioner kr.) | 2002 | 2001 |
Driftsinntekter | 65 051 | 51 083 |
Driftsresultat | 1 698 | 2 543 |
Brutto investert kapital | 6 3833 | 42 819 |
CROGI%* | 7,1 | 5,7 |
Antall ansatte | 27 110 | 16 244 |
Hydro Agri (Yara)
Verdens største gjødselsselskap med ansatte fordelt på 60 land. Om lag 1100 ansatte i Norge, de fleste av dem ved produksjonsanlegg i Porsgrunn og Glomfjord. Vedtatt utfisjonert i 2003, og det nye navnet vil være Yara International ASA. Navnet kommer fra gammelnorsk «Jar», en forstavelse som ofte knyttes til dyrket jord. Jara er også 12. bokstav i runealfabetet og betyr «år». For å gjøre det internasjonalt lett å uttale, brukes Yara.
(Hovedtall millioner kr.) | 2002 |
Driftsinntekter | 33 348 |
Driftsresultat | 2 207 |
Antall ansatte | 7 371 |