internasjonalt eu

Atomkraft = billigere strøm

Med svenskenes nye satsing på atomkraft - ti nye reaktorer - og et felles, skandinavisk kraftmarked håper Norge på lavere strømpriser i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

- At både Finland og Sverige nå satser mer på kjernekraft, vil på sikt gi Norden et betydelig kraftoverskudd, og bidra til både å styrke forsyningssikkerheten i Norge og holde prisene nede på et nivå som trolig er lavere enn ellers i Europa, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen, til Aftenposten.

Det hele blir opp til den svenske Riksdagen, men går regjeringen Reinfeldts lovforslag igjennom, kan det om noen år bli igangsatt bygging av siste generasjons reaktorer ved anleggene ved Ringhals, Oskarshamn og Forsmark.

Det ser i hovedsak svenske Vattenfall som eier de eksisterende svenske kjernekraftverk. Der er de svært fornøyd med lovforslaget, skriver Aftenposten.

- Dette er positivt, og gir en mulighet til en langsiktig utvikling av den svenske kjernekraften, sier Mats Ladeborn, som er ansvarlig for selskapets kjernekraftvirksomhet.

Også Finland satser videre på atomkraft med en ny reaktor i Olkiluoto og med planer om tre til i Lovisa og i Simo eller Pyhäjoki, skriver Aftenposten.

Powered by Labrador CMS