pris og rente

Bankenes inntjening er under press

Bankene tjener mindre penger nå som følge av at folk låner mindre penger enn før og fordi renten er lav.

Publisert Sist oppdatert

- Lavere rentemarginer og lavere rentenivå har gitt mindre inntekter for bankene. Skal bankene fylle sin rolle og bære de tap som nedgangskonjunkturen vil føre til i tiden som kommer, må kunder og samfunn akseptere at marginene ikke presses lenger ned, sier direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet i en pressemelding.

Aamo sier det må påregnes høyere tap for bankene utover i året som følge av konjunkturnedgangen. Man må dessuten regne med en viss nedgang i utlån til næringslivet i løpet av året, etter at slike lån økte med 50 prosent fra 2006 til 2008.

Bankenes samlede resultat før skatt var i første kvartal i år på 6,4 milliarder kroner. Det er 2 milliarder kroner bedre enn i første kvartal i fjor. Aamo sier økningen skyldes høye inntekter fra verdipapirmarkedet.

Bankene opplever økning i utlånstap og misligholdte engasjementer sammenlignet med første kvartal i fjor, og det er betydelig økning i utlånstap og mislighold for usikrede forbrukslån.

Også for livsforsikringsselskapene er situasjonen preget av nedgangstidene. Resultatene for disse selskapene var i første kvartal i år bedre enn i tilsvarende kvartal i fjor, men fortsatt lave aksjeandeler gjør at selskapene har fått liten glede av oppgangen i aksjemarkedene. Skadeforsikringsselskapene preges av svakere teknisk resultat enn i første kvartal i fjor. (©NTB)

Powered by Labrador CMS