Næringsliv

Bård Eker, offshore-verdensmester og gründer

- Suveren tid for å sette i gang nye prosjekter.

Publisert Sist oppdatert

- Det er en suveren tid for å sette i gang nye prosjekter på nå. Du får «attension», du får gode folk, du får alt bortsett fra kapital, sier fredrikstadmannen og industridesigneren Bård Eker. Han bygget seg opp på projektorer, og driver nå også med design av raske biler og båter, og det kjente fartsvidundere som Koenigsegg og Hydrolift. Han er glad i fart og er verdensmester i offshore båtrace. Selskapet hans, Eker Group, hadde i fjor en omsetning på nær 500 millioner kroner og et driftsresultat på nær 100 millioner kroner.

Bård Eker er fullt på hogget når det gjelder å videreutvikle sine egne konsepter i bransjer som i øyeblikket går tregt.

- Det vi leter etter nå, er en kobling av hva markedet trenger og hva vi kan få ut av nye konsepter fra oss, sier han. Vi har kastet opp noen baller, og regner med at noen går i mål.

Bård Eker har blant annet videreutviklet et bilkonsept i miljømessig retning. På en bilmesse i Genève nylig presenterte han en modell av en ny Koenigsegg, verdens raskeste serieproduserte bil, som kan kjøre på solenergi. Bilen får strømmen via et batteri og en motor. Eker utvikler prosjektet sammen med et sveitsisk selskap.

- Det er masse sånne muligheter nå. Det er tiden for å tenke mer miljøvennlig, selv om vi utvikler modeller til raske biler og båter er det absolutt tiden for å gjøre det mer miljøvennlig, sier han.

Eker mener at den økonomiske krisen er svært positiv for bilindustrien.

- Det positive med en krise kan være at store etablerte selskaper ikke klarer seg, mens nye små med ny teknologi vokser fram. Sånn sett er det bare bra for utviklingen av ny teknologi at Crysler og Ford ikke klarer seg og at det utvikles nytt. All erfaring viser at det aldri er de store etablerte selskapene som kommer med det nye. Det var for eksempel ikke det samme selskapet som utviklet damplokomotivet og som senere kom med de elektriske togene, sier han.

Råd

  • Start sakte, og ikke lån for mye i starten.
  • Det er fordel at gründeren sitter med mest mulig av investeringene selv, og heller venter med å henvende seg til venturemiljø eller banken for å be om store lån.
  • Og så må du vurdere nøye hva markedet vil ha og hva slags volum du kan regne med å få ut av det. I tillegg må du ha gode basiskunnskaper om det du starter med.
  • Det er ikke bare å hive seg inn i noe nytt, sier han.
Powered by Labrador CMS