Samfunn

Inger Støjberg klemmer og blir omfavnet av Sylvi Listhaug da de møttes i København tidligere i år. Da var Støjberg innvandringsminister, nå er hun favoritt til nestledervervet i danske Venstre.

Borgerlig ro med «dansk Listhaug»?

Markant Frp-beundrer kjemper for å bli nestleder i det klart største borgerlige partiet i Danmark.

Publisert Sist oppdatert

Også det danske Venstre opplever en september måned der «en ulykke sjelden kommer alene».

Først slang tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen plutselig fra seg partilederklubben. Samme dag fikk nestleder Karsten Jensen revet av seg ti års kronprinsprakt. Det er tre uker siden.

Frp-fan

Lørdag skal det gamle styringspartiet – som runder 150 år neste år – karre seg opp fra tre ukers knestående og velge Jakob Ellemann-Jensen som ny partileder. Det store spørsmålet er om freden kan senke seg i det hardt prøvede partiet uavhengig av hvilken av de to kvinnelige nestlederkandidatene som velges. Favoritten er kontroveriell, utfordreren er mer traust.

Det er Inger Støjberg – som også er blitt litt kjent her i Norge – som ligger an til å gå av med seieren, dersom vi skal tro danske kommentatorer. For ti år siden håpet Støjberg at Frp-leder Siv Jensen skulle bli norsk statsminister, og hun uttalte at hun «ikke så noe i Frps program hun var uenig i». Og da Frps Sylvi Listhaug besøkte København på sin berømte læringstur om ikke vestlig innvandring i mars i år, var møtet mellom de to særdeles hjertelig.

Kakefest for innstramning

Mange i det danske Venstre ser et drømmelag i Ellemann/Støjberg: Han en moderne storbymann, internasjonalt orientert og radikalt søkende mot sentrum. Hun er en symbol- og verdikriger på høyrefløyen, med appell i småbyer og på landsbygda. Men de virker tidvis så forskjellige at det kan gjøre partiets profil uklar.

Støjberg kaller like ofte en spade for en spade som det Sylvi Listhaug gjør. Som innvandringsminister feiret hun i 2017 innstramning nr. 50 i innvandrings-og asylpolitikken med kake. Hun er ikke det tryggeste valget, fordi hun har vist både lojal selvdisiplin og gitt en løs kanon på dekk et ansikt.

Ellemann sier at Støjberg vil bli en god nestleder, men vil ikke velge mellom henne og den erfarne utfordrer med fartstid som statsråd i flere departementer, Ellen Trane Nørby.

Den forsmådde Lars Løkke Ramussen, som gikk av som statsminister for tre måneder siden, sparker på sin side nok en gang til Kristian Jensen, hans nestleder i 10 år: – Det har hele tiden vært min plan at Ellemann skulle overta etter meg, sier han til DR.

Powered by Labrador CMS